Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 1 g. staru kujicu pit bulla, udomljena je prije 4 mjeseca, tjerala se prije 2 mj. i od onda je slaba na zadnje noge, ne skače, usporeno se diže, sjedi na korijenu repa tako da diže zadnje noge, hoda pogrbljeno, obavili smo preglede i na rengenu je sve OK, slikali smo noge, kukove i kralježnicu... još uz sve to sada ima i lažnu trudnoću. Smršavila je 3 kg, a imala je 24 kg. Zanimaju me simptomi ukliještenja živca, da usporedim s pasicom i da sve to nije povezano s tom trudnoćom. Prije tjeranja je bilo sve super, skakala je, trčala, bila okretna... molim vas za pomoć i unaprijed hvala.
Pozdrav, Dina

O: Bolesti lokomotornog sustava obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Hromost je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Uzrok boli u donjem dijelu leđa može imati niz uzroka koji se mogu podijeliti u dvije kategorije: bolesti mišićno-koštanog sustava i bolesti kralježnice.

Večina mišićno-koštanih bolesti uzrokovana je ozljedama nekog od mišića, ligamenata ili zglobova leda. Mišićno-koštanu bol je teško lokalizirati, odnosno odrediti jedno bolno područje. Postupno se pojačava nakon odmaranja ili mirovanja. Nerijetko je praćena ukoćenošću i grčevima leđa te ogranićenjem pokreta. Mišići i zglobovi donjeg dijela leđa mogu biti bolni, osobito na bazi kralježnice. Stanje koje se naziva fibromijalgija (fibromyalgia) izaziva bol u zglobovima i također može uzrokovati ovakvu bol leđa.

Bol u stražnjim nogama često je simptom mišićnih grčeva, oštećenja ligamenata, upale ovojnica zglobova ili uklještenja kralješničkog diska (discus hernia).

Bolesti kralježnice vezane su uz kralježničke poremećaje koji se manifestiraju bolom u donjem dijelu leđa. To su spondilolisteza i uklještenje diska (discus hernia).

Spondilolisteza (spondylolisthesis) nastaje kada jedan od kralježaka isklizne sa svog mjesta prema naprijed u odnosu na susjedne kralješke. Obično je posljedica ponavljanih ozljeda zglobova donjeg dijela leđa.

Medukralježni diskovi se nalaze između kralježaka, a građeni su od tvrdog vanjskog sloja i mekog unutarnjeg tkiva. Diskovi štite kosti i amortiziraju mehaničke pritiske. Uslijed različitih utjecaja može doći do pucanja vanjskog omotača diska i ispadanja mekog tkiva u okolni prostor. Ako ovo tkivo pritisne živac, uzrokovat će upalu i bol. Na žalost, relativno često se ne može otkriti točan uzrok boli, odnosno precizno ukazati na jedno oštećeno tkivo.

Pretraga na hromost obuhvaća: temeljno uzetu anamnezu, inspekciju, palpaciju, dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu, te ultrazvučnu pretragu. Cilj ortopedskog pregleda je lokalizacija uzroka šepavosti.

Rentgenska snimka leđa ne pokazuje herniju diska.

Kao potpora terapiji, u pasa se preporuča uvesti posebne programe prehrane koji mogu bitno utjecati na oporavak životinje. To su: Hill's "j/d", Royal Canin "Mobility support" i Eukanuba "Joint Mobility". Ovi programi su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra.

Iako su kolege pregledale Vašu kujicu, niste naveli je li napravljen ginekološki pregled. U obzir bi svakako došla ultrazvučna pretraga maternice, obzirom da lažna trudnoca u kuja nije uvijek benignog tijeka.

OZNAKE: