natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 3 i pol mjeseca. Pretežno je u kući, no svaki dan ga puštamo na dvorište. Inače je strašno razigran no zadnja 2 dana je bezvoljan, slab, stalno leži ili spava. Prije dva dana sam primjetila da mu se stražnje nožice tresu, to je trajalo možda pet minuta, a ponovilo se u dva navrata. Jede slabo, nešto suhe hrane za mačke i salame. Tokom noći je povraćao nekakvu prozirnu blago žućkastu pjenastu tekućinu. Danas sam primjetila da teško guta, kao da su mu suha usta. Jeo je nesto malo salame, a vodu pije kad ga stavim pred nju. Prepipala sam mu trbuh i nije pokazivao znakove boli, samo se opusti sav nekakav slabašan. Također, ne čini mi se da ima temperaturu. Ne znam znači li to sto, ali zjenice su mu danas jako jako male. Napomena: prije mjesec dana se dogodilo nešto slično, u jednom danu je od hiperaktivne mačkice postao slabašan i umoran, naglo je smršavio i tada smo ga vodili veterinaru gdje je dobio 4 inekcije - vitamine, antibiotike i infuziju. Nakon toga je bio slab još par dana i onda je došao k sebi. Što bi mu moglo biti? Ima naviku loviti svakakve bube i jesti ih, iako tako svašta stavlja u usta. Da li je moguće da je samo pokvario želudac ili je ipak nešto ozbiljnije u pitanju? Hvala vam unaprijed, lijep pozdrav, Iva

O: Simptomi koje ste naveli su vrlo općeniti i nažalost ne upućuju niti na jednu specifičnu bolest ili patologiju, tako da je ovdje moguće da se radi o puno različitih stvari. S obzirom na slabost u zadnjim nožicama i tremor moguće je da maca ima rahitis, što nije tako neuobičajeno u mladih jedinki. Opet je tremor prisutan i kod pomanjkanja kalcija i disbalansa minerala, radi hipoglikemije kod nedostatnog unosa hrane (tremor prestaje čim maca nešto pojede). Također je moguće da se radi o nekoj metaboličkoj bolesti, koje su najčešće urođene te obično lošeg ishoda.

Moguće je da je maca slaba i bezvoljna radi crijevnih nametnika (pa ukoliko niste dali mačiću ništa protiv glista savjetujem da i to učinite - naravno kad se malo oporavi, nikako sada kad je tako loše).

Što se tiče lova raznih buba i ostalih manjih životinjica, to je uobičajeno ponašanje malih pa i odraslih maca, koje nerijetko plijen i pojedu tako da ne vjerujem da bi joj od toga bilo tako loše.

Svakako savjetujem da mačića odvedete u ambulantu kako bi se dala potporna terapija, a bilo bi poželjno napraviti i dodatne dijagnostiče pretrage u cilju što bližeg postavljanja dijagnoze.

 

OZNAKE: