Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam engleskog koker španijela starog 10 godina. Ima višak kilograma, ali unatoč svemu poletan i zaigran sve do 6. mj.ove godine. Postao je nezainteresiran za hranu, vodu, druženje. Samo mu se spavalo. Nije povraćao, kašljao. Bjeloočnice su mu bile bjele kao zid. Veterinar je napravio rendgen srca, pluća, jetre i nalaz krvi. Jetra i slezena su povećane. Nalaz krvi je pokazao loš hematokrit. Dao mu je jak antibiotik i pripisao mu nakon dva dana cefiksim. Pas se oporavio, živnuo. Otpušten kao izliječen. Ali nije više bio onaj stari. Što mu je bilo nisam doznala. Dva mjeseca kasnije postao je opet pokunjen, bjeloočnice bijele bez kapi krvi. Slijedila je doza antibiotika i oporavak. Sada pred dva tjedna opet ista stvar.

Otišla sam drugom veterinaru. Napravljen je ultrazvuk jetre koja je jako povećana i rendgen koji je pokazao uvećano srce i jetru te slezenu. Krvni nalaz nije napravljen. Dijagnoza: dekompenzacija srca. Pripisan je Lanicor 2x3/4 i Fursemid 2x1. Petog dana terapije pas je naglo klonuo. Ne reagira na ništa. Veterinar mu daje dozu od 3 ml Lanitopa. I tako 3 dana. Psu je sve gore. Odgovor: nema pomoći. Nisam odustala. Na svoju ruku sam dala Cefiksim. Pas je za dva dana živnuo. Sad skače, jede. Ne dam mu da se umara. Nosim ga po stepenicama. Veterinar ne može vjerovati da je to onaj isti pas. Rekao je da nastavim s Lanicorom od 2x 1/2 i Fursemidom 2x1/2 i ništa drugo. Dajem mu i Legaphyton. S obzirom na slijed događaja i vidljivo poboljšanje nakon antibiotika, a opet pogoršanje nakon nekog vremena neuzimanja, bojim se istog. Koji je razlog da je antibiotik pomogao, a u pitanju je srce i povećana jetra? Da li je zbog slabog protoka krvi u tim organima došlo do infekcije? Ima li pomoći? Moram reći da su ga svi već otpisali osim mene.
Unaprijed hvala. Vlatka

O: S kliničkog stajališta pod slabošću srca (insufficientio cordis) podrazumjevamo sindrom (skup simptoma) koji nastaje kao posljedica smanjene radne sposobnosti srca. Ona se dijeli na relativnu (kada srce za vrijeme mirovanja može zadovoljiti potrebe organizma) i apsolutnu (kada srce za vrijeme mirovanje nije u mogućnosti zadovoljiti potrebe organizma).

Različiti su čimbenici koji mogu dovesti do pojave zatajenja srca:
- akutno zatajenje srca - upala ili degeneracija miokarda, upala endokarda ili perikarda, pojačano opterećenje srca...)
- kronično zatajenje srca - posljedica neizlječenog akutnog zatajenja zbog kroničnog endokarditisa, odnosno grešaka na zaliscima i otvorima, ili pak kroničnog perikarditisa

Moguće je i zatajivanje srca kao posljedica trajnog opterećenja miokarda pri poremećajima u perifernom krvotoku (nadam pluća, ciroza jetre, kronične bolesti bubrega,...).

Znakovi apsolutnog zatajenja srca temelje se na činjenici da insuficijentno srce u dijastoli nije u stanju primiti svu krv koja mu dolazi iz vena, a u sistoli nije u mogućnosti istisnuti ju iz svojih šupljina. Takva situacija će za posljedicu imati proširenje srčanih šupljina (dilatatio cordis) te pojavu staze krvi u venoznom dijelu krvotoka, u plućima, jetri, bubrezima. Posljedično dolazi do tahikardije, cijanoze sluznica i nepigmentirane kože, transudacije (hidroperikard, hidrotoraks, hidrops, ascites), kardijalnih edema i edema pluća, mješovite dispneje i u najgorem slučaju - hipoksije mozga. Svi gore navedeni simptomi se posljedično nadovezuju na simptome od strane pogođenih organa ili organskih sustava.

Liječenje obuhvaća mirovanje, prehranu dijetnim hranama prema potrebi (za bolest bubrega, jetre,...), izostavljanje hrane koja obiluje soli, odnosno natrijem. Isto tako, potrebno je odmah započeti s etiološkom terapijom - odnosi se na suzbijanje primarne bolesti te na liječenje oštećenog srčanog mišića. Tako, često se koriste lijekovi (npr. Lanitop, Lanicor) koji poboljšavaju kontraktilnu sposobnost srčanog mišića. Koriste se i diuretici (npr.Fursemid, Lasix), lijekovi kojima se pospješuje bubrežno izlučivanje. Cefiksim je prvi oralni cefalosporin treće generacije koji se u nizu kliničkih ispitivanja pokazao sigurnim i djelotvornim u borbi protiv infekcija različitih organa i organskih sustava uzrokovanih osjetljivim uzročnicima.

Kako različiti čimbenici mogu dovesti do slabosti srca, odnosno, kako slabost srca posljedično može dovesti do mnogih problema na pojedinim organima ili organskim sustavima, moguće je da i antibiotik poluči uspjeh. Na koji način, teško mi je reći jer to ipak iziskuje dodatne preglede i pretrage.

Ipak, savjetujem Vam da antibiotike i druge slične preparate ne dajete na "svoju ruku", nego da se o istima informirate kod svog veterinara. Naime, samo ako se postavi točna dijagnoza moguće je odrediti i ispravnu terapiju. Na takav način najbolje ćete pomoći svom ljubimcu.

OZNAKE: