Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dobermana staroga 5 mjeseci. Sumnjam da je otrovan sa nečime. Mokri razrijeđenu krv i veoma je omršavila u 2-3 dana. Koji su znakovi trovanja? Sumnjam na susjede, da li da se obratim policiji ako mi ugine?  Josipa

O: Nažalost, trovanje naših kućnih ljubimaca je dosta česta pojava. Zahtijeva hitnu intervenciju veterinarskih stručnjaka. Najčešći otrovi su otrovi za štakore, dezinfekcijska sredstava, sredstva za zaštitu bilja, etil-alkohol, deterdženti, antifriz, insekticidi, lijekovi za ljude, dikumarol (otrov za miševe), otrov pčele, nafta, boje, baze i kiseline.

Prvi simptomi, znakovi brzo se pojavljuju: povraćanje, salivacija (slinjenje), apatija, proljev, sluzokože poplave, oslabljen puls, nemoć, grčevi i padanje. Treba što prije pružiti prvu pomoć koja se sastoji u davanju slanog rastvora (1 čajna žličica kuhinjske soli u 100 ml vode) na usta, najbolje pomoću šprice, što više vode dati da se otrov razrijedi, može se dati 1% bakarni-sulfat (plavi kamen). Davanje ricinusovog ulja nije dobro jer se neki otrovi rasvaraju u ulju i stanje postaje još gore. Dobro je dati malo barbiturata da se životinja umiri i što prije posjetiti veterinara da se ispere želudac, da protivotrov i izazove povraćanje.

Najčešći uzroci trovanja: pas je znatiželjan i proždrljiv u uzimanju hrane, štene proguta sve što nađe, mačka liže svoju dlaku i prisiljena je progutati sve kad se pere nakon šetnje gdje gazi po zemlji, prašini, pesticidima, petroleju, benzinu i dr.

Protuotrovi: pitka voda, mlijeko, protiv baza dati limunov sok, bjelanjak od jajeta. Protiv šampona: mlijeko, voda sa bjelanjkom. Protiv žive iz termometra: mlijeko, bjelanjak. Protiv nafte i benzina: maslinovo ulje, parafinsko ulje na usta.

Štetna tvar uzrokuje dvije grupe znakova bolesti: lokalne i opće. Lokalne su u predjelu usta (slinjenje, znakovi gušenja, oštećenje jezika), a opće su živčane te znakovi u predjelu cijelog organizma, koji mogu biti i smrtonosni.

No, nije isključeno da je pas obolio od parazitske bolesti zvane piroplazmoza jer, kako navodite, mokri "krv".

Babezioza (piroplazmoza) je bolest domaćih sisavaca koju uzrokuju endoglobularni (intraeritrocitni) protozoi iz roda Babesia. Uzročnike ove bolesti prenose krpelji šikare (Ixodidae). Uzročnici parazitiraju u eritrocitima.

Piroplazmoza je češće akutnog toka, a očituje se vrućicom, opsežnim propadanjem eritrocita, anemijom, žuticom, a katkad i hemoglobinurijom. U psa su mogući i živčani simptomi pri oštećenju mozga zbog začepljenja moždanih kapilara. Ako životinja prebrodi krizu, bolest prelazi u kroničnu koja se očituje izrazitom anemijom, intermitentnom vrućicom i probavnim smetnjama, a traje nekoliko tjedana. Paraziti unešeni krpeljom oštećuju crvene krvne stanice (eritrocite) koje prenose kisik do stanica organizma, što posljedično uzrokuje umor, bezvoljnost i apatiju napadnutog organizma.

Liječenje se uspješno provodi s nekoliko preparata. Manje toksičan i vrlo djelotvoran je diminazen (Berenil). Aplicira se intamuskularno, a na mjestu aplikacije uzrokuje lokalne reakcije pa ga je potrebno aplicirati na više mjesta. Zatim, imidazol (Imidocarb, Imizol) apliciran jednokratno u dozi 3 do 5 mg/kg. Uz ovu opću terapiju uvijek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti.

Kako klinička slika, kao i sam nalazak krpelja na ljubimcu, odgovara kliničkoj slici koju uzrokuju ovi paraziti, savjetovao bih Vam da se ponovno obratite veterinaru kako bi napravio kompletnu krvnu sliku i dobio uvid u stanje unutarnjih organa, tj. u moguća nastala oštećenja djelovanjem parazita.

Svakako bih preporučio da hranite svog ljubimca visokovrijednom hranom za oporavak koju ćete pronaći u specijaliziranim veterinarskim ljekarnama te na takav način opskrbiti ga potrebnom energijom i vitaminima za brži oporavak od bolesti.

Dakle ono sto Vam ja savjetujem je da posjetite čim prije kolegu doktora veterinarske medicine, kako bi žurno napravio sve potrebne pretrage i kako bi pristupio hitrom i kvalitetnom liječenju Vašeg ljubimca.

OZNAKE: