Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bih Vas da mi pomognete u vezi mog problema koji imam s mojom ptičicom. U mjesecu veljači nimfa mi se nabola na žicu ispod kljuna i prokrvarila, ali je sve to zaraslo i dobro se oporavila. Sad sam primjetila da joj je gornji kljun počeo rasti i sad joj već smeta pri kretanju kroz kavez, a donji dio kljuna je pukao na pola i sada se skoro preklapa. Ne može više jesti svoju hranu jer mu je tvrda pa Vas molim da mi kazete što je najbolje učiniti, da li da ga nosim veterinaru da mu skrati gornji dio kljuna i da li će mu se donji dio regenerirat (negdje sam pročitala da se to dešava kod ptica).
Unaprijed zahvalna. Tijana

O: Ptičji kljun je ptici produžena ruka. Služi im za obranu, borbu, hranjenje, pravljenje gnijezda... Posebno se papige znaju fantastično služiti svojim kljunom. Kao i kod sisavaca sastoji se od gornje vilice (maxilla) i donje vilice (mandibula).

Kljun i njegova okolina često su pokazatelj zdravstvenog stanja ptice. Pucanje i listanje kljuna može biti posljedica traume ili udarca kljuna prilikom letenja ili prilikom sletanja (prozor, zid, vrata...), kao što ste i sami naveli. Ponekad su takva stanja posljedica bolesti i bolesnih stanja, a vrlo često posljedica nedostatka, tj. deficita vitamina D3 i kalcija.

Kljun papige neprestano raste, papige koje svakodnevno imaju priliku grickati grančice, sipinu kost i slično, kljun troše pa nema potrebe za njegovom korekcijom.

Ukoliko papiga ne troši svoj kljun iz bilo kojeg razloga, potrebno je izvršiti korekciju kljuna, jer kljun može toliko prerasti da je papiga u nemogućnosti uzimati hranu.

Postupak skraćivanja kljuna je bezbolan kao i skraćivanje nokta.

Kod korigiranja kljuna treba biti oprezan jer nestručnim skraćivanjem može se oštetiti kljun (dolazi do puknuća) ili se kljun previše skrati što dovodi do krvarenja, bolno je i predstavlja problem jer papiga s takvim kljunom nije u mogućnosti uzimati hranu.

Korekcija kljuna može se izvršiti kliještima ili rotirajućim brusnim kamenom.

Svakako bih Vam preporučio da ovaj zahvat povjerite veterinaru.

OZNAKE: