Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas da mi odgovorite koliko dugo mačka nosi mlade? Da li nakon sterilizacije mora jesti posebnu hranu? Hvala vam, Ivana.

O: Graviditet (gestacijski period) ili skotnost u mačaka traje od 60 - 67 dana, a većina mačaka se okoti u periodu od 63 do 65 dana. Način da točno odredite termin okota je da brojite od dana parenja (ako Vam je poznat). Buduća mama maca bi trebala biti pregledana od strane veterinara u periodu od 3 tjedna poslije parenja - da se potvrdi gravidnost, a posljednja 2-3 tjedna prije okota preporuča se hraniti je premium hranom za mačiće:

- Royal Canin (BABY CAT 1st age, KITTEN 2nd age)
- Eukanuba (KITTEN complete)
- Hill's (KITTEN)

koju može nastaviti jesti i poslije okota i za vrijeme dojenja mačića.
a
Kada koristite takvu gotovu i izbalansiranu hranu, nije potrebno dodavati vitamine i minerale. Za vrijeme skotnosti, konzumirana količina hrane od mame mace povećava se za 1,5 puta, a pred kraj može se povećati i do 2 puta.

Znakovi poroda uključuju nervozu i bolnost i odbijanje hrane za vrijeme zadnjih 24 sata prije okota. Uglavnom okot kraje nešto kraće kod kratkodlakih i mački finije (gracilnije) konstitucije i užih kostiju glave poput sijamske pasmine, dok kod domaćih maca (veće težine i okruglije i krupnije glave) okot traje nešto duže. Također bi trebalo 10-tak dana prije očekivanog događaja budućoj mami maci osigurati skrovito, toplo, čisto i suho mjesto. Par dana prije okota mliječne žljezde su povečane i počinju polako curiti kapljice mlijeka. U slućaju da je maca dugodlaka trebalo bi skratiti dlaku oko spolovila i mliječnih žljezda. Laktacija (mačje mlijeko) je dobar i dovoljan izvor hrane za mačiće do 4. tjedna njihovog života, dok sam period sisanja uglavnom završava negdje u 7. ili 8. tjednu starosti mačića. Između ova dva prethodno navedena perioda, macu bi trebalo sterilizirati, jer se može ponovno početi tjerati i pariti.

Sterilizacijom maca postaje nešto mirnijeg ponašanja i privrženija vlasniku, apetit se nešto povećava kao i količina dnevno konzumirane hrane, uz smanjeno kretanje (lutanje). Posljedica svega je prekomjerna težina i rizik od šećerne bolesti. Ako se prehrana ne prilagodi novonastaloj situaciji, mačke vrlo brzo poslije opercije povećaju svoju tjelesnu težinu čak do nezamislivih 12 kilograma i više. Royal Canin je za sterilizirane i kastrirane mačke napravio i prilagodio svoj program prehrane, tzv. NEUTERED CAT PROGRAMME, koji sprječava nakupljanje prekomjerne težine i smanjuje rizik od šećerne bolesti, štiti stanice organizma od slobodnih radikala i sprječava stvaranje mokračnih kamenaca (struvita i oksalata) u mjehuru odnosno štiti od mogućih upala donjih mokraćnih puteva, vrlo učestalu i tešku bolest naših ljubimica.

U programu ROYAL CANINA postoji hrana specijalno namijenjena ženskim steriliziranim macama: YOUNG FEMALE, a za kastrirane mužjake namijenjena je hrana pod imenom: YOUNG MALE. Ta hrana daje se mačkama do dobi od 7 godina strosti, nakon toga postoji hrana pod imenom: MATURE, a nakon desete godine starosti daje se hrana pod imenom  SENIOR.

OZNAKE: