Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me, kada primjetim da mi je ženka od hrčka skotna, što u to vrijeme moram raditi da bi se ona okotila i da požive mladi? O čemu moram voditi brigu???
Pozdrav, Valentino

O: Hrčak roborovski donese na svijet prosječno 4-6 mladih. Graviditet traje između 23-30 dana. Kad se mladi okote ružičaste su boje. Sa 5-6 dana njihova koža dobiva pigment, a za 6-8 dana počinje rasti dlaka. Sa 10-12 dana mladi su pokriveni kratkim krznom i oči im se počinju otvarati.

U to vrijeme mladi počinju s istraživanjima po kavezu, iako su još slijepi. Ženka hrčka će ih obično skupiti i vratiti u gnijezdo. Sa 14-46 dana starosti oči su im otvorene i u potpunosti su pokriveni krznom. Dan ili dva prije nego li su im oči otvorene tražiti će hranu po mirisu. Kad progledaju napuštati će gnijezdo u potrazi za hranom. Iz toga razloga potrebno je postaviti zdjelicu sa hranom blizu gnijezda.

Ženke ulaze u estrus već za jedan dan nakon okota. Zdravlje ženke potrebno je pratiti da ne bi imala gubitak na težini ili neki drugi znak iscrpljenosti. Dobro je napraviti pauzu između očekivanih okota. Ženki koja je skotna treba osigurati čist kavez, materijal za izgradnju gnijezda, mir i tišinu. Nemojte ju uznemiravati sve dok mladi ne otvore oči. Vrlo je važno mijenjati stelju u kavezu i to po slijedećem redu: prvo maknite roditelje iz kaveza, zatim temeljito operite ruke i isperite miris sapuna. Nakon toga otrljajte ruke o stelju kako bi poprimili miris hrčaka. Tada izvadite gnijezdo zajedno sa okružujućom steljom i stavite u poseban kavez. Zatim očistite kavez kao i obično. Vratite gnijezdo na prijašnje mjesto, pa roditelje, a ubrzo zatim i sjemenke i poslastice. Hrčci će najvjerojatnije prvo uzeti mlade, naročito ako su još ružičasti i neko vrijeme nositi ih po kavezu. To je normalna pojava, te će se smjestiti za oko jedan sat. Mnogo od navedenog ovisi o osobnosti hrčka. Ako je ženka doživjela iznimno jak stres vjerojatno će napustiti mlade ili ih usmrtiti, osobito ako joj je to prvo leglo.

Gravidna ženka hrčka ima potrebe za visoko hranjivom hranom. Potrebno joj je mnogo proteina, vitamina, minerala... Ako je ženka vrlo mlada potrebne su joj veće količine hrane. Osim gotove mješavine hrane za hrčke možete joj dodavati bananu, tvro kuhano jaje, kukuruz, grah, grašak, ječam, jabuku, lješnjake, rižu, piletinu. Jabuka i salata preporučuju se u prehrani skotnih ženki radi sprečavanja kanibalizma.

Preporučujem Vam da mladuncima i majci ponudite hranu za male hrčke "Prestige" Mini hamster nature. Ovo je izbalansirana hrana od pomno biranih prirodnih sastojaka, obogaćena vrtnim biljem. Vašim ljubimcima možete dodavati u vodu 1-2 puta tjedno vitaminski dodatak (npr. Gervivet kapi za glodavce). U nastambu im svakako postavite i mineralni kamen, koji će im osim kao izvor minerala poslužiti i za brušenje zubića.