ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Mačka mi je skotna već mjesec i pol. Od kad je ustanovljena trudnoća putem ultrazvuka, borim se sa proljevom. Veterinar joj je dao probiotičku pastu Florentero, ali i dalje nema pomaka. Nisam mijenjala hranu niti uvodila u prehranu ništa novo, ona ima dobar apetit, pije puno vode, normalnog je ponašanja, nema temperaturu. Zanima me da li je to normalni simptom kod skotnosti ili razlog za zabrinutost? Nadam se brzom odgovoru. Srdačan pozdrav, Sara


O:Proljev svakako nije simptom niti popratna pojava kod skotnosti i neophodno mu je pronaći uzrok, odnosno provesti terapiju. Naime, proljev znači umanjenu ili nikakvu resorpciju hranjivih tvari iz pojedenog obroka, a isto tako iscrpljuje organizam gubitkom elektrolita te narušava funkciju crijevne sluznice.

Mačka može izvjesno vrijme kompenzirati ovakva stanja, međutim sve potrebne hranjive tvari bit će iskorištene za rast i razvoj mladunaca, tako da će mačka s vremenom biti dovedena u vrlo ozbiljno stanje.

Preporučam Vam da mačku hranite nekim od medicinskih programa prehrane namjenjenih životinjama s gastrointestinalnim tegobama. U ponudi Pet centra su  Gastrointestinal linije visokovrijedne dehidrirane i hrane u konzervama renomiranih proizvođača (Hill`s, Eukanuba i Royal Canin).

OZNAKE: