Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, da li mi možete reći da li ima škorpiona u Zagrebu? Večeras smo našli škorpiona crne boje, oko 5-6 cm velikog, u kupaoni. Jutros smo došli s mora i moram reći da nigdje nisamo vidjeli ovog ljeta škorpiona. Ubili smo ga od straha. Da li postoji mogućnost da ga još negdje ima? Inače živimo u kući, na gornjem katu. Koliko su škorpioni opasni kod nas?
Hvala, Jelena

O: Do danas je utvrđeno preko 1500 različitih vrsta škorpiona koji su kategorizirani u 16 porodica.

Na teritoriju Republike Hrvatske žive nekoliko vrsta škorpiona. Do sada ih je utvrđeno sedam i smještene su u rod Euscorpius, i to: E. carpathicus, E. gamma, E. germanus, E. hadzii, E. italicus, E. mingrelicus i E. tergestinus. Ove su vrste klasificirane i opisane na području RH, iako se ne isključuje postojanje i drugih vrsta i podvrsta.

Njihov životni prostor obuhvaća prostor s visokom temperaturom i određenim stupnjem vlažnosti. Kako sve toplija klima postepeno mijenja sastav flore i faune, tako se ove vrste sve češće i češće mogu pronaći i u kontinentalnim dijelovima RH.

Od gore navedenih vrsta najveći je E. italicus koji može narasti i do 5 cm. Tijelo mu je tamno smeđe boje s žuto-smeđim nogama i člankovitim repom te snažnim štipaljkama. Ova vrsta se zadržava na toplijim područjima pa ga se može pronaći u ruševinama, zgradama, ispod kuća, u zidovima, u travi, ispod kamenja, u trulom drveću,...

Tijelo odraslih jedinki iz ovog roda izraste, u prosjeku,  do veličine od 2 do 3 cm (bez repa), dok su mladi veličine 2-3 mm. Otrov vrsta ovog roda, u pravilu, procjenjuje se kao izrazito slab, uzrokuje lokalne reakcije, a posljedice uboda se procjenjuju sličnim onima kao nakon uboda komarca ili ose. Međutim, problem se može pojaviti kod onih osoba kod kojih nakon uboda dođe do pojave reakcije preosjetljivosti.

Također, u prodaji u RH uglavnom možete pronaći i Pandinus imperatora (kraljevski škorpion).

Škorpioni iz roda Androctonus, Leiurus, Tityus i Buthus pripadaju skupini najotrovnijih škorpiona na svijetu. Škorpioni iz ovih rodova se smatraju izrazito otrovnim i opasnim. Također, mora se paziti jer su dosta slični neotrovnim vrstama. Tako, Androctonus bicolor je poprilično sličan Pandinus imperatoru.

Više o škorpionima možete pročitati i u mom ranijem odgovoru ovdje.