Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Za par dana dobit ću škorpiona...prijatelj mi ga je našao na Krku u kući, pa eto mali poklon jer zna da ih obožavam...mene zanima čime da ga hranim, kakvi uvjeti su mu potrebni da bi opstao? Gledala sam po Internetu, ali ništa specifično nema. Molila bih Vas da mi preporučite nešto, jer ipak Vi bolje znate o tome... Hvala,
Sonja

O: Škorpioni pripadaju redu invertebrata, ima ih 1200-1600 vrsta, imaju 8 nogu i rep na kojem se nalazi otrovna bodlja. Većina vrsta živi pojedinačno, zavlače se ispod kamenja, borave u pukotinama stijena i kopaju jame i tunele u zemlji.

Noćne su životinje i večina ih "sjedi" i čeka svoj plijen, a hrane se insektima, sitnim bubama, puževima, malim vertebratima, gušterima i glodavcima, crvima, cvrčcima (ovisno o veličini i vrsti škorpiona).

Da bi mu omogučili dobre uvjete za život, potrebno je napraviti stanište slično onom u prirodi. Trebate nabaviti terarij, kabelski grijač koji se postavlja na dno terarija, jačine 15 - 25 W, zavisno od veličine terarija i debljine podloge. Kao podlogu možete staviti pijesak, šljunak, zemlju ili treset, a možete ih sve kombinirati. Potrebne su Vam zdjelice, jedna za živu hranu (crve, cvrčke), a druga za vodu u koju je potrebno staviti vatu kako se škorpion ne bi utopio i kako bi se regulirala vlaga u terariju. Što se rasvjete tiče, budući da sam već napomenula da je škorpion noćna životinja, trebate nabaviti kombiniranu rasvjetu, jednu koja imitira danje svijetlo i jednu koja je za noćne životinje. Još je važno napomenuti da je potrebno jednom dnevno vodom navlažiti jedan kut terarija (najbolje treset) koji će isparavanjem vode postići potrebnu vlažnost u terariju. Postavite higrometar i termometar kako bi mogli kontrolirati uvjete u terariju.

Svu navedenu opremu možete nabaviti u Pet centru na odjelu za akvaristiku i teraristiku.