Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto o skočimiševima? I imate li ih u prodaji! Ako imate, recite mi i koliko koštaju!?
Hvala, Monika

 

O: Skočimiševi (Gerbillinae) su maleni glodavci dugog repa, dugih zadnjih nogu i kratkih prednjih šapica. Pred grabežljivcima bježe dugim skokovima zadnjih nogu, dok im prednje služe za uzimanje i pridržavanje hrane.

 

Žive u suhim područjima jugoistočne Europe, Azije i sjeverne Afrike. Životni vijek im je 3 - 5 godina. Vrlo su blage naravi i gotovo nikada ne grizu.

Imaju svilenkasto krzno smeđe, crne ili sive boje, s bijelim trbuhom. Oči i uši su im relativno velike. Ravnotežu održavaju uz pomoć dugog repa. Dugi su 5 - 20 centimetara, ovisno o vrsti (ima ih oko 25 vrsta, od kojih su 22 u Aziji).

 

Skočimiš je noćna životinja koja dobro podnosi vrućine. Neki ne piju vodu, a tekućinu primaju od kukaca, sjemenki i bilja koje jedu. Kako njihov organizam maksimalno štedi vodu, ove životinjice imaju vrlo suh izmet, a količina urina je neznatna. Stoga je njihovu nastambu vrlo jednostavno održavati.

Osnovu prehrane čine mješavine gotove hrane za glodavce. Od svježe hrane im možete ponuditi komadić jabuke, krastavca ili mrkve. Povremeno im je dobro jelovnik obogatiti komadićem naranče, breskve i trešnje. U ponudi Pet centra su i različite poslastice za male glodavce koje sadrže dehidrirano voće i povrće.

 

U hranu skočimiša bi trebalo 1 - 2 puta tjedno umiješati i vitaminsko-mineralni dodatak prehrani za glodavce, te u nastambu postaviti mineralni kamen.

 

Skočimiševi su povremeno u našoj ponudi; trenutno ih imamo po cijeni od 30,00 kn.