Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Planiram nabaviti skalarije. Zanima me da li svi narastu veliki ili ima i tzv. manjih skalarija. Koliko ih otprilike stane u 200l da ne moram tražiti veći? Koja im je prehrana i životni vijek? Matea

O: Skalar (Pterophyllum scalare) spada u najzastupljenije ciklide u akvaristici. Svojim elegantnim tijelom, prekrasnom perajama i gracilnim ponašanjem plijeni pažnju u svakom akvariju. Postojbina su mu rijeke sporog toka i jezera područja Amazonije u Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu te obalne rijeke Gvajane. Imaju poprilično dug životni vijek (nekoliko godina, ovisno o uvjetima u kojima žive).

U prirodi postoje dva varijeteta, srebrni i crno-bijeli (mramorni). Dugotrajnim selekcijskim naporom uzgajivači tijekom godina selektirali mnogo različitih varijeteta skalara. Mnogi akvaristi početnici kupuju mlade skalare i ne sluteći koliko će oni narasti. Skalari ne podnose agresivne ribe poput barbusa, a ni brze plivače, u istom životnom prostoru. Takve ribe kod njih izazivaju stres od kojeg u krajnjem slučaju mogu i uginuti. Dobro se slažu s većinom živorotki, iako često reduciraju njihovu mlađ koju vole pojesti.

Zbog izrazite visine tijela skalara (30 cm) treba im osigurati akvarij od najmanje 150 l volumena visine 50 cm. U akvarij je potrebno zasaditi visoko bilje poput Echinodorusa, Vallisneriae, Hygrophilae, ali ne pregusto kako bi ostalo prostora za plivanje. Preferiraju meku i kiselu vodu.

Skalari preferiraju raznoliku hranu, a na tržištu postoji veliki broj gotovih hrana koje rado prihvaćaju, primjerice Tetra min (Tetra), Vipan (Sera), Tropica (Dajana), Novo bel (JBL) te raznih drugih hrana. Rado prihvaćaju i živu hranu (mlađ živorotki), odnosno svu živu hranu koju mogu progutati.

Pterophyllum scalare je najzastupljeniji i najčešći pripadnik roda Pterophyllum. Pterophyllum altum je njegov bliski rođak. Nešto je viši (do 38 cm), a peraje su mu još rastegnutije nego kod skalara. Pterophyllum leopoldi živi u području istočne Amazonije oko rijeke Rio Essequibo. Tjelo mu je kraće od altuma i scalara. O njemu postoji vrlo malo podataka.

U akvariju od 200 l možete držati 2-3 para, uz nekoliko manjih jata drugih riba, poput neonki ili različitih živorotki.