Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas dajte mi savjet. Imam papagaja nimfu koja je kod nas oko godinu dana. Prije 3-4 dana primijetila sam sjemenke u stolici. Odmah smo otišli kod veterinara i opisali šta je u pitanju. Veterinar je rekao da nema simptome da bi se dao bilo kakav antibiotik, te da promijenimo hranu. Međutim, budući da se sjemenke u stolici i dalje pojavljuju, odnijeli smo uzorke veterinaru da ih pogleda, na šta smo dobili odgovor da ženka vjerovatno ima promjenu u organizmu jer je vrijeme parenja i slično. Budući da sam iz Brčkog i da ovdje ne rade analizu stolice, molim vas da mi date savjet da li da pokušam pomoći svojoj ptici nekim antibiotikom. Dajem joj geomycin (prašak za nesilice) jer ima dosta vitamina  i  jer

su veterinari rekli da njega mogu davati, jer se on daje preventivno. Pitam vas za savjet jer je očito da veterinari ovdje nisu u stanju da otkriju šta je sa nimfom. Napominjem da ona dosta jede, pije vodu, u ponašanju je zasad kao i obicno. Njena stolica je nekad sa  više sjemenki, a nekada sa manje, ali ih već 3 dana stalno ima. Takođe, ptica ne povraća. Uplašena sam jako i ako ima bilo kakav način da joj pomognem, ja vas molim da mi date savjet kako da to učinim.
Hvala unaprijed, Nermina

O: Nimfe (Nymphicus Hollandicus) pripadaju srednje velikim papigama koje vuku podrijetlo iz Australije. Hrane se na podu različitim sjemenkama trava i bilja te su se poprilično dobro prilagodile životu u našim klimatskim uvjetima. To su samo neki od razloga, što ova vrsta papiga, iz dana u dan, postaje sve popularnija na našim prostorima.

Sjemenke u stolici ljubimca, odnosno, neprobavljena hrana u stolici može ukazivati na određene zdravstvene poremećaje ili nedostatke u prehrani. Naime, prije navedena klinička slika može uputiti na:
- nedostatak grita,
- na upalu crijeva (enteritis, najčešće uzrokovan Giardiom) s posljedičnim poremećajima u normalnoj pasaži, probavi i metabolizmu,
- atrofiji mišićnog želuca (ukazuje na deficit vitamina E i selena).

Također, nalaz sjemenki (neprobavljene hrane) u stolici ljubimca može biti i jedan od kliničkih simptoma drugih bolesti, kao što su megabakterioza, sindrom dilatacije predželuca,...

Mnogi vlasnici zaboravljaju činjenicu da ovi ljubimci potječu iz prirode. Naime, u prirodi je uvriježeno pravilo da sve životinje pokušavaju prikriti svoje mane, nedostatke, bolesti i na takav način ne izazivati napad potencijalnog predatora. Stoga, i u uzgojima ptica ili kaveznom držanju u našim stanovima ili kućama i na tu činjenicu bi trebalo obratiti više pozornosti. Iz prije navedena razloga, bitno je znati da ljubimac ne mora pokazivati znakove bolesti, a da pritom je bolestan. Nerijetko, kada ljubimac i počne pokazivati znakove bolesti oni su već poprilično uznapredovali.

U svakom slučaju, ne savjetuje se davanje lijekova bez prethodne konzultacije, pregleda i postavljanja dijagnoze od strane veterinara.

Stoga, prekontrolirajte prehranu ljubimca i osigurajte mu najbolju dostupnu, baš prilagođenu za njega i njegovu vrstu. Također, probajte pronaći nekog od veterinara koji se ipak više razumije o pticama te se konzultirati i s njim. Naime, dijagnoza, kao i najbolji način liječenja i tretiranja postojećeg stanja, moguć je samo nakon kliničkog pregleda ljubimca od strane veterinara. Također, možete se posavjetovati i s kolegama na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Klinika za peradarstvo "- Ambulanta za ptice ili na tel. 01/2390410.

OZNAKE: