Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo 6 mjeseci staru maltezericu. Nismo je šišali i sada ima prekrasnu dugu bijelu dlaku. No šišamo je oko očiju i šapa i češljamo svaki dan, što ona jako voli. U susjedstvu smo vidjeli i ošišane maltezere pa nas zanima da li je šišanje maltezera uobičajeno ili možemo ostaviti našu "čupavicu" na miru? Zahvaljujem uz srdačan pozdrav,
Silvija

O: Maltezeri su od glave do vrha repa obrasli svilenkastom, svjetlom i dugom dlakom. Nemaju podlaku, a dlaka se potpuno razvija u trećoj godini života.

Na krznu se često oblikuje razdjeljak, posebno na leđima. Psi koji se izvode na izložbe imaju dlaku u punoj dužini.

Dlaku vašeg psića možete oblikovati, već prema godišnjem dobu, tako da ga možete što lakše češljati i održavati ga čistim. To znači da vaša "čupavica" može takva i ostati, uz male korekcije. Šapice je dobro kružno ošišati (čak i dlaku s donje strane -  između mekuši) a isto tako dlaku doljnjeg dijela trupa (1-2 cm) kako bi se što manje močio. Dlaku ispod očiju takođe ošišajte, ali ne prekratko. Dlaku na glavi možete počešljati s razdjeljkom na sredini ili je podignuti sa čela i pričvrstiti mašnicom, kopčom ili sl. Važno je da taj pramen nikad ne zatežete jer će dlaka  na tom djelu oslabiti te će se prorijediti.

Maltezere treba češljati svakodnevno, izaberite četke i češljeve koji nisu metalni.    

OZNAKE: