Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja ženkica sirijskog hrčka je prije 2 dana okotila oko 7-8 malenih hrčaka. Problem je u tome što su u kućici od plastike dimenzija 10x10 cm koju sam kupila dodatno kao gnijezdo za nju, pa ih ni ne vidim, a znam da ih ne smijem dirati radi mogućih posljedica. Sada se brinem za mlade da im nije zagušljivo i pretijesno svima zajedno i još s mamom. Također, ne znam kako da se sada brinem za sve njih (prehrana, kada će početi samostalno jesti i što, hoće li i kada izaći iz tog gnijezda (kućice), kada ih treba razdvojiti i koliko vremena treba proći da im pružim drugo udomljenje, kako će se ženkica nakon rastanka osjećati, čišćenje kaveza itd.). Hvala, Doris

O: Hrčci su kućni ljubimci koji se razmnožavaju u vrlo kratkim vremenskim intervalima. Spolnu zrelost dostižu u dobi od 6 tjedana. Trudnoća kod hrčkica traje oko 16 dana, a broj mladih hrčaka varira od 2 - 15, a prosječno ih je oko deset.

Mladi hrčki progledaju u dobi od oko dva tjedna, a već u dobi od 4 tjedna ih se može odvojiti od majke budući da su sa puna tri mjeseca odrasle jedinke. Kako već spolno sazriju, u dobi od oko 6 tjedana obavezno odvojite malce, ali tako da u poseban kavez stavite ženke, a posebno mužjake, kako se ne bi počeli međusobno pariti jer bi se začas njihov broj mogao popeti na troznamenkasti. Inače su sirijski hrčci po prirodi samotnjaci i vole živjeti sami, a osim toga su i jako ratoborni i ne preporuča ih se držati niti u paru, a kamoli u zajednicama, tako da ćete ih morati ubrzo i međusobno razdvajati kako se ne bi ozljeđivali i tukli.

Malecke za sada nemojte dirati. Sasvim je prirodno da se međusobno naguraju u kućicu. Na taj se način osjećaju sigurnije, a osim toga i međusobno se griju. Kada malecki budu četiri tjedna stari, možete ih dizati na ruke i učiti ih na ljudski dodir. Za njihovu se majku ne morate bojati da će se loše osjećati nakon što ih udomite, jer ako ih i ne odvojite, postoji vrlo velika šansa da majka kojeg mladunca i napadne.