dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam njemačku ovčarku staru 9 1/2 godina. Dijagnosticiran joj je cauda equina sindrom i plus toga ima pozamasnu displaziju  kukova. Sepanje bi joj se pogoršalo kada bi išla u dužu šetnju ili veće fizičke aktivnosti. Vidi se po noktima koji su joj istrošeni s gornje strane da vuče noge. Trenutno je na mjesec dana previcoxa + tablete za zaštitu želuca. Dobija glukozamin. Također mora smršaviti 5 kg. Zanima me kakva je prognoza psa s takvom bolesti? Zanimalo bi me da li bi joj bilo dobro davati ljudski lijek neurobion forte i u kojoj količini? Također ima povećanu jetru vidljivu na rtgu, međutim krv i biokemija su u parametrima normale. Moram li se zabrinuti i davati joj silimarin posto pije protuupalne lijekove na kojima će morati biti cijeli život?
Hvala unaprijed na odgovoru. Sara

O: Sindrom cauda equina (degenerativna lumbosakralna stenoza) predstavlja skup simptoma uzrokovanih uklještenjem s posljedičnom kompresijom živaca na završetku leđne moždine. Ovo oboljenje je uzrokovano kompresijom živčanih korijena (cauda equina) koji prolaze kroz kralješnički kanal u lumbosakralnom dijelu

(donjem dijelu leđa). Kompresija živčanih korijena i pritisak na iste rezultira od artritičnih procesa, infekcije, degenerativnih ruptura diska ili tumora. Većina pasa koji obole od lumbosakralne degeneracije srednje ili starije su dobi većih pasmina pasa.

Više informacija o ovom oboljenju možete saznati u odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.med.vet. pod naslovom Cauda equina sindrom.

Prognoza ovog oboljenja ovisi o težini slučaja i kroničnosti klinički vidljivih znakova prije načinjenog kirurškog zahvata. Neki pacijenti imaju samo povremene bolne epizode u stražnjim nogama, dok kod onih pasa s kroničnom neurološkom disfunkcijom oporavak može i dulje potrajati, iako se uočava nemogućnost povratka funkcija u potpunosti. No ipak, i kod njih je moguć sasvim normalan život bez boli. Stoga, prognoza ovog oboljenja ovisi i isključivo je individualna karaktera. Iz tog razloga, savjetujem Vam da se obratite svojem veterinaru ili kontaktirate Veterinarski fakultet u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na Zavodu za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju prije navedene Ustanove biti će u mogućnosti procijeniti trenutnu situaciju te Vam dalje odgovoriti po pitanju postizanja optimalne kvalitete života kao i same prognoze.

Neurobion forte je humani preparat koji sadrži 5 neurotropičnih vitamina koji se koriste za normalan rad živčanog sustava, a dolazi u tabletama i kao injekcijska otopina. Neurobion forte kombinacija je vitamina B1, B6 i B12. Davanje ovog vitaminskog pripravka indicirano je kod neuroloških poremećaja uzrokovanih nedostatkom B vitamina, kao što je polineuropatija i neuralgija. Pokazalo se da davanje u kombinaciji sa analgeticima/reumaticima smanjuje potrebu za navedenim lijekovima, tj. pojačava njihov učinak. Njihov pozitivni učinak se očituje u ubrzavanju protoka impulsa kroz živčano tkivo s posljedičnim osiguravanjem normalne funkcije i rada živčane inervacije. Na takav način je moguće ubrzati i cijeljenje manjih oštećenja i ozljeda živčanih tračaka. Njegova primjena bi trebala biti u skladu s postavljenom dijagnozom i po preporuci veterinara koji je i postavio dijagnozu.

O primjeni preparata kao potpora rada i funkcije jetre detaljno je pisao kolega Franjo Hrgota, dr.med.vet. pod naslovom Prehrana kod bolesti jetre i Legaphyton tablete.

Ovdje bi trebalo spomenuti da danas na tržištu postoje mnogobrojni preparati namijenjeni upravo poboljšanju funkcije i rada te oporavku jetrenog parenhima kao i funkcionalnih jetrenih jedinica (hepatocita), kao što su Candioli Glutamax, Bioiberica Denosyl, Vetoquinol  Legaphyton,... Svi ovi preparati, kao i svaki drugi preparat, bi se trebao primjenjivati isključivo po naputku veterinara koji je i propisao terapiju i postavio dijagnozu. Naime, on je jedini u mogućnosti procijeniti eventualnu učinkovitost samog preparata kao i njegovu moguću kombinaciju s provedenom terapijom, a sve u skladu s postavljenom dijagnozom. Primjena preparata se utvrđuje kombiniranjem preporučenih vrijednosti samog proizvođača i u skladu s postavljenom dijagnozom kao i trenutnim zdravstvenim stanjem samog ljubimca.

OZNAKE: