Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo štene shar pei-a, staro pet mjeseci i ima problema sa dlakom i mirisom. Veterinar je sumnjao na saboreju pa smo ga kupali, hranili posebnom hranom. Jedno kratko vrijeme je bilo dobro, da bi se miris i prhut ponovno javili. Molim Vas savjet i mišljenje, što i kako dalje?
Gabi

O: Kožni problemi kod ove pasmine najčešći su problem, a uz to ne smijemo zaboraviti i nasljedni faktor - ako su njegovi roditelji imali kožne probleme, imat će ih i Vaše štene.

Shar pei imaju i posebnu kožu s naborima što pogoduje razvoju upale i neugodnom mirisu. Većina uzgajivača upozorava da treba pričekati do 12 mjeseci starosti da se situacija "izkristalizira", odnosno u periodu od 6 do 12  mjeseca života štene mijenja svoju baby-dlaku u dlaku odraslog psa. U to vrijeme izmjene česta su perutanja, svrbež i poseban miris kože.

U tom periodu štenetu treba pomoći da to što lakše prebrodi te koristiti hranu za štenad na bazi ribe (losos i riža), dodavati Demanorm ulje koje sadrži esencijalne masne kiseline, održavati higijenu kože i dlake redovitim četkanjem (četka od prave dlake - čekinje), dezinficirati nabore kože da ne bi došlo do bakterijske upale. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti suhu hranu s lososm za štenad, tada treba kuhati obroke od mesa (junetina, puretina, meso kunića, riba) s dodatkom povrća i riže te, naravno, kada se kuha treba dodavati vitaminsko-mineralne dodatke poput VMP, Welpenkalk prah ili tablete u preporučenim dozama.

O sličnoj temi pisala sam i ovdje.

OZNAKE: