Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Rotweilerica stara 3 g. počela je šepati prije mjesec dana na lijevu zadnju nogu, mislimo da se nesreća dogodila par dana prije, kada se u trčanju zaletjela i vjerojatno krivo stala ili nešto, nije strašno izgledalo, samo se popikla. Bili smo kod veterinara, napravio je ručni pregled, nije ništa ustanovio. Dao joj je tablete "Ramidil", uz koje je mirovala 10-ak dana, par dana je bilo nešto bolje ali ne potpuno. Opet je počela šepati, odveli smo je na rengen. Također nisu ništa ustanovili, kažu da je s kičmom, bokovima i ostalim sve OK. Kažu da nije koljeno (ručno pregledano). Napravili smo pauzu radi blagdana, ali što dalje? Opet šepa uz cviljenje. Na koju pretragu da idemo, ako nam bar možete suziti izbor. Da li da joj kupimo onaj prašak koji se daje kao dodatak jelu, a služi jačanju mišića tkiva i ostalog? Bi li to pomoglo da se oporavi? Ustanovili smo ništa, a veterinari naplaćuju to ništa. Hvala, Antonija

O: Koštano - mišićni sustav sastavljen je od kostiju, hrskavica, mišića, ligamenata i tetiva. Primarna funkcija ovog sustava je potpora tijela, osiguravanje kretanja i zaštita vitalnih unutarnjih organa. S obzirom da su u uskoj vezi i drugi tjelesni sustavi (živčani, krvožilni i vezivni) poremećaji jednog od tih sustava mogu također imati utjecaja na koštano-mišićni sustav i komplicirati dijagnozu.

Bolesti lokomotornog sustava u pasa obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Najčešće se javljaju u velikih i teških pasmina pasa. Bol u stražnjim nogama nije nužno vezana uz zglobove, već je često simptom mišićnih grčeva, oštećenja ligamenata, upale ovojnica zglobova ili uklještenja kralješničkog diska (discus hernia) (nije vidljiv na RTG-snimci).

Tetive predstavljaju strukture koje premošćuju i povezuju mišiće, neke stvaraju dugačke šupljine na trbusima mišića i prihvaćaju se direktno na kost, te su stoga podložnije ozljedama, naročito stoga što su najčešće preopterećene a imaju minimalnu elastičnost.

Dakle, kod jakog naprezanja dolazi do djelomičnog kidanja, što dovodi i do upale. Zbog relativno slabe opskrbljenosti krvlju, kako tetiva tako i ligamenata, zarašćivanje je usporeno i obično vrlo slabo tako da je u slučaju oštećenja potrebna strpljivost i dugotrajni oporavak.

Traumatski uzroci problema s kostima većina su slučajeva i uključuju: frakture, fisure, periostalne reakcije kao rezultat traume, te tendinopatije. Ove promjene obično prate nesposobnost podržavanje tjelesne težine, smanjenu sposobnost kretanja, nestabilnost, bol, temperiranost ili otečenje.

Dijagnostički postupci koje je potrebno provesti kako bi se odredila priroda, stupanj i točna lokacija poremećaja koji uzrokuju otežano hodanje ili šepavost obuhvaćaju: temeljno uzetu anamnezu, inspekciju (promatranje), palpaciju (pretraga diranjem rukama), dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu, te ultrazvučnu pretragu. Osim navedenih, u dijagnostici se koriste i sljedeće metode: nuklearna scintigrafija, kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonanca (MRI). Dijagnostičke i terapeutske tehnike za rješavanje koštano-mišićnih poremećaja znatno su uznapredovale s razvojem tehnike unazad nekoliko godina. Za sitna oštećenja kostiju, tetiva ili ligamenata napredna tehnologija, poput skeniranja kostiju, kontrastna radiografija, kompjuterizirana tomografija (CT) ili MRI, su jedino uspješne. Za ove pretrage pas mora biti duboko sediran ili anesteziran. Ove tehnike se u Hrvatskoj rutinski ne upotrebljavaju za dijagnostiku, jer su izuzetno skupe i zahtjevne.

Cilj procjene bolesti koštano-mišićnog sustava je lokalizacija i stupanj oštećenja, o čemu direktno ovisi prognoza. Kako dijagnoza zahtijeva točnu procjenu simptoma, anamneze i fizičkog statusa životinje, pregled na hromost ima najveći utjecaj. Veterinarima nije u interesu samo naplatiti vlasniku uslugu, jer se na osnovi pokazatelja ponašanja i reakcije pojedinih dijelova tijela životinja stječe uvid u mogući problem, a na osnovi znanja i iskustva - ako zdravstveno stanje životinje dopušta - preporuča se terapija.

Kako se u Vašem slučaju radi o problemu za koji je limitiran broj dijagnostičkih postupaka, od dodatnih mogu još pomoći: ultrazvučna pretraga, te eventualno artroskopija, pretraga sinovijalne tekućine i biopsija tkiva. Savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a također možete kontaktirati Veterinarski fakultet u Ljubljani.

Oporavak od ortopedskih bolesti može potrajati tjednima, pa čak i mjesecima. U terapiji se koriste analgetici i antireumatici čiju vrstu i dozu propisuje veterinar koji je postavio dijagnozu. Pomoći mogu i različiti dodaci prehrani koji bitno olakšavaju ovakva stanja i utječu na kvalitetu života psa, tako da svakako preporučujem da uvedete u prehranu Vaše kujice jedan od njih. Iz ponude naših veterinarskih ljekarni izdvojila bih: Petvital GAG tablete, nakon kojih kao preventivu možete davati Canina Petvital Arthro-tabs, zatim Vetoquinol Caniviton forte granulat.

Kao potpora terapiji, u pasa se preporuča uvesti i posebne programe prehrane koji mogu bitno utjecati na oporavak životinje. To su: Hill's "j/d", Royal Canin "Mobility support" i Eukanuba "Joint Mobility". Ovi programi su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra.

Treba imati na umu kako briga za psa koji ima problema s hodanjem obuhvaća nekoliko područja: kontrolu tjelesne težine i aktivnosti, fizikalnu terapiju, dodatke prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava, kontrolu boli te druge dodatke prehrani koji smanjuju upalu (nezasićene masne kiseline, a osobito omega-3). Interakcijom navedenih faktora dolazi do bržeg oporavka ortopedskih problema.

OZNAKE: