Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ponosna sam vlasnica kujice sibirskog haskija stare gotovo 2 godine. Kao malena imala je veoma mekanu dlaku, no kako je rasla dlaka joj se mastila. Hranimo je kvalitetnim hranama, kao npr. Royal Canin, Alleva, K9... Davali smo joj vitaminske tabletice, a moj prijatelj je čitao da, ako pas ima veliku količinu vitamina u sebi, luči ih na svoju dlaku i ona se masti. Da li je to istina i kako dlaci vratiti stari "sjaj"? Četkam je svaki dan, imamo više četki pa ih prakticiramo zajedno. Brinemo se o njezinoj dlaci. Kupamo je 2-3 puta godišnje jer znamo da se haskiji ne smiju puno puta na godinu kupati. Tokom sezone linjanja izlinja ogromne količine dlake. Cijelo proljeće i ljeto se linja i pri svakom češljanju izčešljem puno dlake.

Najkritičniji dio krzna je na leđnom području. Masno je. Ostala područja su meka i pufnasta. Tokom linjanja trebamo li joj davati nekakve tabletice? Da li bi u salonu za pse mogli srediti tu masnu dlaku? Da li nekakav šampon može pomoći? Haskica je nedavno imala leglo, oporavila se, no dlaka joj je i prije toga bila masna. Nije jako masna, ali se vidi jer su joj leđa masna, a ostalo ne. Hvala unaprijed, Nikolina i njena haskica

O: U koži pasa se nalaze žlijezde lojnice koje izlučuju sebum, čija je funkcija zaštititi integritet kože, dlake te posljedično  cijeli organizam od štetnih vanjskih utjecaja. Izlučivanje sebuma regulirano je od strane hormona (hormon štitnjače, progesteron, estrogen i glukokortikoidi).

Različiti poremećaji i različite bolesti mogu dovesti do stanja koje Vi navodite kod svog ljubimca.

Seboreja je poremećaj u radu žlijezda lojnica koji karakterizira pojačana deskvamacija i abnormalno lučenje loja. To je subakutna ili kronična bolest nepoznatog uzroka.

Na pojavu seboreje mogu utjecati različiti hormonski poremećaji, promjene u tonusu vegetativnog sustava, nutritivni faktori,... Pomanjkanje cinka i niacina dovodi do kožnih promjena koje nalikuju seboroičnom dermatitisu.

Negativni utjecaj ima i stanje stresa te sezonske promjene temperature. Obzirom da različiti vanjski podražaji mogu izazvati upalu kože, u svakodnevnoj njezi važno je izbjegavati iritantna sredstva.

Tako se kod masne seboreje (s. oleosa) najčešće javlja neugodan miris (po užegloj masti), koža je ljepljiva, masna, a dlaka bez sjaja.

U svakom slučaju, vrlo je bitno točno dijagnosticirati o kojoj se seboreji radi i prema dijagnozi provoditi terapiju.

Stoga, bilo bi najbolje da odvedete svog ljubimca kod veterinara, koji će nakon kliničkog pregleda ljubimca, biti u mogućnosti postaviti dijagnozu i odrediti prikladnu terapiju.

Budući mi niste naveli koje ste preparate do sada koristili savjetujem Vam da probate "Dermanorm" kapsule ili "Dremanorm" ulje od Vetoquinola ili "Dermcaps" od Caninae. Oba ova preparata sadrže esencijalne masne kiseline za jačanje otpornosti kože, smanjuju linjanje, a dlaka postaje sjajnija.

Osim toga, u našim dućanima možete naći "Biotin" od Caninae, u obliku praha i tableta, koji je također dobar izbor pri popravljanju stanja dlačnog pokrivača.

OZNAKE: