Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jorškširskog terijera od 2 i pol mjeseca. Ima tjemenicu, češe se i ima sitne krastice po ušima. Mislim da je to od češanja. Rekli su nam da ne kupamo psića šamponom jer bi samo pogoršali situaciju. Kako da pomognemo da tjemenica brže prođe? Unaprijed Hvala, Katarina

O: Koža je najveći organ na tijelu, a poremećaji koji se na njoj javljaju ponekad su odraz stanja cjelokupnog organizma. Seboreja je kronična kožna bolest karakterizirana pojačanim ljuštenjem stanica (prhutanjem) i abnormalim stvaranjem sebuma (loja).

Postoji nekoliko osnovnih podjela seboreje:

1. prema vremenu nastanka (primarna i sekundarna)
2. prema zahvaćenoj površini (lokalizirana i generalizirana)
3. prema kliničkoj slici (masna, suha i seboroični dermatitis)

Primarna ili idiopatska seboreja javlja se relativno rijetko, najčešće je urođena, smatra se nasljednom manom, pa se takve jedinke isključuju iz uzgoja. Obično se javlja u prve 2-3 godine života.

Ovisno o karakteru promjena simptomi variraju, iako se ponekad masna i suha seboreja mogu naći na istoj životinji.

Kod masne seboreje (s.oleosa) najčešće se javlja neugodan miris (po užegloj masti), koža je ljepljiva, masna, a dlaka bez sjaja (djeluje mat).

Postoji svojevrsna pasminska predispozicija za ovaj oblik, pa se najčešće javlja kod Koker španijela, Baseta, West Highland terijera, Shar peia, Engleskog špringer španijela.

Suha seboreja (s.sicca) karakterizirana je izrazitim prhutanjem, suhom kožom i dlakom, a smatra se da je posljedica endokrinih poremetnji.

Seboroični dermatitis nastaje ukoliko je koža nadražena djelovanjem vanjskih čimbenika, a često je kompliciran sekundarnom stafilokoknom infekcijom ili gljivičnim infecijama. Karakterizira ga svrbež, žarišni eritemi sa krasticama u sredini promjene, dok je preostali dio kože uglavnom nepromijenjen.

Sekundarna seboreja je komplikacija neke druge (primarne) bolesti i javlja se češće nego primarna.

Uvijek je prisutna ljuskavost kože, sa ili bez pruritusa (svrbeža).

Svrbež se također javlja kod nekih vrsta šuge, alergije na ugriz buhe, alergije na hranu, atopija, nekih kožnih parazita poput Cheyletielle (''hodajuća prhut''), pyoderme (gnojna upala kože) i kvasnica (Malassezia). Svrbež nije ispoljen kod demodikoze, smanjene funkcije štitnjače, Cushingove bolesti, nedostatka masnih kiselina i niske vlažnosti okoline u kojoj borave kućni ljubimci.

Kod pasa srednje dobi ponekad se javlja prhutanje kože zbog deficitarne ishrane. Najčešće se radi o nedostatku bjelančevina, cinka i vitamina A.

Seboreja se liječi lokalno (šamponi,masti,losioni) i sustavno (antibiotici, antimikotici, ponekad i kortikosteroidi). Cilj je ukloniti ljuskavost i normalizirati funkciju žlijezda lojnica. Liječenje je uglavnom dugotrajno i obavezno mora biti pod kontrolom veterinara.

Da bi ishod terapije bio što bolji, dobro je obratiti pažnju na što kvalitetniju ishranu, obogatiti je esencijalnim aminokiselinama (''Dermanorm'' kapsule ili ulje od Vetoquinola; ''Dermcaps'' od Canine) i vitaminima A ili H (''Biotin forte'' u obliku tbleta ili praha od Canine ili ''Ungiotin mite'' prašak od Vetoquinola).

OZNAKE: