Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam nekoliko kanarinaca koji imaju Scaly Legs bolest i htjela bih iz vana naručiti preparat pod imenom SCATT. Obzirom da SCATT nije registriran za prodaju u Hrvatskoj, možete li mi reći da li bi bilo problema na carini, tj. da li bi mi dozvolili unos tog lijeka u zemlju? Također imam i papigu (bradati aleksandar) i ne bih željela da i njega zahvati isti problem (iako ne spada u rizičnu skupinu). Razlog zbog kojeg želim SCATT je taj da je preparat već razrijeđen u potrebnom omjeru i lako se aplicira. Kanarinka naime ima znakove bolesti i oko očiju (ne usudim se tretirati npr. preporučenim benzil benzoatom), a u blizini nema veterinara koji ima iskustva s pticama. Hvala, Tatjana

O: Veterinarski lijekovi koji nisu registrirani u RH ne smiju se, niti za vlastite potrebe, unositi preko granice.

Mala grinja Cnemidocoptes mutans uzrokuje bolest poznatu kao "scaly leg". Bolest se može vrlo uspješno terapirati Ivermectinom. Lijek se u određenoj koncentraciji kao otopina nakapava (spot-on) na kožu leđa ptice. Tretman treba ponoviti za 2 tjedna.

Detaljna uputstva i informacije o svim oblicima terapije ove bolesti (dostupne veterinarima u našoj zemlji) možete dobiti od stručnjaka Ambulante za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

OZNAKE: