Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja papigica ima SCALY FACE bolest. Zahvatila joj je predio oko kljuna i jako ružno izgleda. Bio sam u veterinara koji mi je predložio mazanje jednom dnevno s BENZIL BENZOATOM (ljudskim), što je jako delikatno jer koliko znam taj preparat ne smije doći u dodir s očima. Imate li kakvu alternativu ovom lijeku? Na internetu sam vidio da se vani koristi moksidektin (moxidectin) koji se proizvodi pod imenom Scatt, i to kao jedan nanos i kroz par tjedana bolest prolazi.

Nikica

O: Scaly face je naziv za oboljenje koje se u samom početku manifestira ljuskastim zadebljanjima na bazi kljuna.

Promjena se može proširiti na kožu, tako da zahvati očne kapke (kasnije i cijelo lice), kloaku te noge papigica. Uzročnik je šugarac Cnemidocoptes pilae. Hraneći se buši kožu te stvara zadebljanja i orožnjavanje ali ne siše krv. Važno je naglasiti da šugarci polažu jaja pod kožu ptice. Ova bolest najčešće se javlja u papigica tigrica, a vrlo rijetko u velikih papiga.

Terapija koju vam je preporučio veterinar je primjerena. U literaturi je navedeno još i tamponiranje parafinskim uljem ali ono ne djeluje na već položena jajašca. Nadalje, koristi se i Ivomec-otopina u obliku injekcija ili tzv. spot-on aplikacije, no isključivo u ambulantnoj primjeni. U točno određenoj koncentraciji, kapne se preparat na kožu u područje između lopatica. Tretman je potrebno ponoviti nakon tri tjedna. Preparat Scatt je svakako za preporučiti, jer je djelotvoran i uništava jajašca i odrasle oblike. Međutim, koliko je meni poznato, taj preparat nije registriran za prodaju u Hrvatskoj.

Kako se uzročnik lako prenosi potrebno je krletku temeljito očistiti i izvršiti dezinsekciju. U ljekarnama Pet centra potražite preparat za ovaj zaključni korak, a o eventualnoj promjeni terapije za pticu posavjetujte se s vašim veterinarom.

OZNAKE: