Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 7 mj. Već 3 tjedna se borimo s buhama na njezinome tijelu. Stavljali smo joj Frontline, ali  u tom slučaju nije  pomogao. Veterinar nam je predložio Scalibor ogrlicu, koju smo i kupili. Zanima me kako je koristiti, pošto je on rekao da stavimo samo mali komadić na njezinu ogrlicu. Da li će to pomoći ili da stavim cijelu ogrlicu oko njezinog vrata? Pomozite, Marina

O: Scalibor antiparazitski ovratnik sadrži deltametrin, djelatnu tvar koja djeluje protiv buha i grinja tako da ulazi u njih kontaktom ili preko probavnog trakta, te uslijedi paraliza i uginuće nametnika.

Deltametrin se iz ovratnika kontinuirano otpušta u dlaku i površinski "masni film" na koži psa. S mjesta izravnog kontakta djelatna tvar se širi na cijelu površinu kože. Kroz neozljeđenu kožu deltametrin se resorbira u zanemarivim količinama.

Indikacije za primjenu ogrlice su infestacija pasa buhama (djeluje tijekom 4 mjeseca), krpeljima (6 mjeseci), a Scalibor ima i repelentno-insekticidni učinak na papatače, komarčiće iz roda Phlebotomus koji prenose lišmaniozu u našim južnijim krajevima. Na njih djeluje tjekom 5-6 mjeseci.

Ne smije se primjenjivati na mačkama i životinjama koje imaju ozljede na koži vrata te štenadi mlađoj od 7 tjedana.

Jedan ovratnik izvadi se iz opreme neposredno pred primjenu i pričvrsti na vrat psa tako da nije prejako zategnut. Kraj plastične trake provede se kroz kopču i ako je višak trake duži od 5 cm, taj dio "viška" treba odrezati.

Ovratnik iskazuje puni učinak tjedan dana nakon stavljanja.

Savjetujem Vam i obavezno tretiranje životnog prostora psa (kućica, krevet, tepih na kojem voli obitavati..) da bi uništili i buhe koje su se izlegle iz jajašaca jer taj dio razvoja se odvija u okolini životinje (u tu svrhu možete koristiti npr. Biokill sprej i Petvital-Bio shocker sprej).

OZNAKE: