Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ljubiteljica sam životinja osobito pasa. Najdraži su mi samojed i patuljasti špic. Možete li mi navesti dobre i loše strane tih pasmina kako bih ih mogla bolje upoznati?? Unaprijed hvala! Ivona

O: Samojed - pas koji se smije je izrazito aktivan i veseo pas. Posebno uživa u društvu ljudi, nije agresivan, ali je zato dobar čuvar. Osjećajan je pas, ponekad i tvrdoglav, no vrlo privržen. Ova sniježno bijela pasmina zadržala je mnogo svojih početnih osobina, neki su zadržali pastirski karakter, a neki su se prilagodili za vuču saonica.

Vrlo je prilagodljiv pas, stoljećima je pratio istoimeno nomadsko pleme. Ova pasmina je nastala u antičko doba, a na Zapad je donešena oko 1889. godine. Zemlja porijekla je Rusija. Samojed je pas vučjeg tipa. Glava je snažna i klinasta, oči bedemaste. Tijelo je mišićavo, s dubokim prsnim košem. Ima gustu nepromočivu dlaku, sa kratkom i vunastom poddlakom. Visina grebena je 50-60 centimetara, a tjelesna težina 23-30 kilograma.

U početku bijela boja krzna je bila kombinirana sa crnom bojom, koja je selekcijom eliminirana. Danas postoje i krem varijante boje krzna. Vrlo gusta dlaka zahtijeva redovito češljanje (što je i jedina njegova mana), jer u protivnom ako se zamrsi može izazvati probleme sa kožom. Mrtva dlaka iz poddlake se čak može ispresti u vunu. Ovo je idealan pas za držanje u stanu jer krzno gotovo nema nikakvoga mirisa, a blato na krznu se jednostavno samo isčetka kada se osuši.

Sa odgojem treba početi što ranije, jer znaju biti izrazito tvrdoglavi, kada su vježbe u pitanju. Ovi su psi izuzetno strpljivi sa djecom, a prema drugim psima znaju biti dominantni. Kako ovi psi imaju lovački temperament, vrlo je važna socijalizacija sa drugim kućnim ljubimcima.

Karakterističan je njegov način komuniciranja sa vlasnikom - osmijehom i lavežom.

Patuljasti njemački špic ili pomeranac potječe iz Njemačke, a kao pasmina nastao je u 19. stoljeću. Potječe od njemačkog pinča, koji je prije nekoliko stotina godina bio krupniji od današnjih potomaka, a slovio je kao vrlo efikasan lovac na štakore.

Elegantan izgled današnjeg patuljastoga špica rezultat je selektivnog uzgoja. Ovu pasminu popularizirala je kraljica Viktorija kada ju je uvela u svoje uzgoje. Ovaj mali pas zadržao je osobine svoga pretka, pa se i dalje ponaša kao "veliki pas". Lajat će na nepoznate, pa je stoga izuzetan čuvar, koji će si dozvoliti i izazivanje velikih pasa.

Njemačkog patuljastoga špica krasi gusta, duga dlaka koja zahtjeva redivito četkanje (svakodnevno) i povremene posjete frizerskim salonima za pse. Dlaka je smještena u dva sloja. Prvi sloj je poddlaka, koja je gusta i dugačka, a drugi sloj je gornja dlaka, koja na prsima i ramenima podsjeća na grivu, dok dlaka na repu izgleda poput perjanice. Boja dlake dolazi u dvije varijante, crnoj i lisičasto narančastoj, koja je češća u manjih primjeraka (težine 2-3 kg), dok se bijela češće pojavljuje u većih primjeraka.

Ovo je idealan pas za male stanove, no nedostatak je jedino gusta i vrlo zahtjevna dlaka, kao i u samojeda.

Sada sve ostaje na Vama, s obzirom na prostor, za koju ćete se pasminu odlučiti.

OZNAKE: