dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Bongo je epaniel breton, star 8 godina. Prije godinu i pol otprilike je bio na operaciji karcinoma na kralježnici i tada je otkriveno da ima degenetarivne promjene na oba kuka, te je zbog postoperativnih bolova i otežanog kretanja preporučeno uzimanje Rymadil tableta za žvakanje. Zanima me koliko dugo se preporuča uzimanje bez prestanka i postoje li kod pasa neke vrste antacida ili blokatora H2-receptora ili slični lijekovi kao kod ljudi koji uzimaju nsaide? Imate li i kakva su Vaša iskustva za uzimanje Rymadila? Javljaju li se ulkusi i krvarenja kod pasa? U uputstvima za lijek piše da su takve komplikcije rijetke pa me zanima je li to usitinu tako... Ida  


O: Rimadyl pripada nesteroidno protuupalnim lijekovima koji posjeduje djelatnu tvar karprofen. Karprofen se pokazao izrazito učinkovitim kao protuupalni lijek s analgetskim i antipiretskim učinkom. Primijenjen u preporučenim količinama, njegova učinkovitost se očituje u kočenju aktivnosti ciklooksigenaza. U odnosu na protuupalni i analgetski učinak, karprofen neznatno inhibira sintezu prostaglandina i zanemarivo je štetan za želučano-crijevnu sluznicu kao i bubrežno tkivo.

Doza kao i dužina primijene ovog preparata se određuje za svaku jedinku kao i slučaj zasebno. Sam proizvođač navodi da je nakon dvotjedne uzastopne primjene nužan ponovni posjet s ljubimcem veterinaru, a sve kako bi isti mogao pregledati ljubimca i utvrditi njegovo/njeno zdravstveno stanje. Naime, iako rijetko, utvrđeno je da primjena karprofena kod pasa može dovesti do oštećenja sluznice želuca i/ili crijeva
 
Dužina, tj. vrijeme i količina lijeka ovisi o dijagnozi i zdravstvenom stanju životinje (individualna je) i nju može odrediti jedino veterinar koji vodi liječenje vašeg psa.
 
U svakom slučaju, vezano za primjenu ili odabir odgovarajućeg lijeka te eventualne dodatne informacije o primjeni istog možete saznati od svog veterinara ili na adresi Zavoda za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.
 
Više o Rimadylu možete saznati u odgovoru kolege Dina Karakaša, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: