Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovanje! Imam akvarij s molly ribicama, neonkama i čistačima. Na škrgi ženke silver molly se pojavila ružičasta mrlja (kao ranica) pa me zanima što je to i kako se može tretirati? Također me zaintrigirao jedan odgovor na pitanje pa Vas molim pojašnjenje: radi se o boćatoj vodi i živorotkama. Da li je nužno dodati sol u vodu i kako na to reagiraju neonke i čistači?
Hvala, Slaven.

O: Ružičasta mrlja na škrgama vaše ribice najvjerojatnije je početak bakterijske infekcije.

Bilo bi poželjno tretirati vodu Baktopurom (Sera), Furanolom (JBL) ili General tonicom (Tetra). Dodajte i vitaminske pripravke Fishtamine (Sera) ili Tetravital (Tetra), kako bi podigli opću otpornost i vitalnost vaših ribica.

Ribice živorotke pripadaju porodici Poecilidae, a njeni predstavnici su: mali šarani, gupi, plati, sabljonoše te moli (crni, srebrni). Porijeklom su iz Srednje i Južne Amerike. Ove ribe žive u tvrđoj vodi, te je dobro dodati malu žličicu soli na 10L akvarijske vode. Najbolje je koristiti nejodiranu sol ili sol za pripravku vode morskih akvarija (Sera-mineral salt). Ribice Moli se često drže u morskim akvarijima, što im potpuno odgovara.

Sol se koristi u akvaristici protiv vanjskih, kožnih i škržnih parazita, ali samo u točno određenim koncentracijama. Želim naglasiti da šteti biljkama.

Uz poželjno, sol može imati i štetno djelovanje, jer sve ribe ne toleriraju jednaku dozu soli. Neonke su vrlo osjetljive i vjerojatno ne bi preživjele takve uvjete.

Čistači dobro podnose umjereno slanu vodu.