Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjacu već 9 godina. Prije 1,5 god. pas labrador ju je izvadio iz akvarija i počeo gristi. Sa zubom joj je probio oklop na jednom mjestu i otada ima rupu promjera 0,5 cm. Zanima me da li će njoj ikada taj oklop zacijeliti? Inače je jako pitoma, naučena na mene i mamu, uopće nas se ne boji, čim nam čuje glas, izlazi na kopno i proteže se. Voli češkanje i jako mi je draga. Stalno eksperimentiramo s hranom, svašta joj dajemo, od sirova mesa, ribe i ostalih morskih plodova (školjke, lignje, hobotnice) te voća i povrća (lubenice, šljive, breskve, grožđe, jabuke ... ). Mislimo da joj to ne može naškoditi da ju obasipamo raznolikom hranom, jer sama bira što joj odgovara, zar ne? Unaprijed hvala.

O: Oklop kornjača sastoji se od unutrašnje koštane čahure i vanjskog rožnatog sloja pod kojim je deblja kožna opna. Ova opna je dobro opskrbljena krvnim žilama i živcima. Leđni dio (carapax) i trbušni (plastron) spojeni su na sredini obostrano čvrstim vezama iste strukture. Oštećenja oklopa nakon ugriza pasa vrlo su česta u kornjača kućnih ljubimaca. Isto tako, česta su oštećenja mekih tkiva, te je preporuka da se rana obradi u smislu deznfekcije, odstranjivanja nečistoće i odumrlog tkiva. Mogućnost regeneracije oklopa kornjača je vrlo dobra, a naročito leđnog dijela. Nakon fraktura dolazi do zaraštanja uz stvaranje kalusa. U vrijeme oporavka bi trebalo životinju dobro opskrbiti vitaminima A i D (sunčevo svjetlo, prirodno ili umjetnog izvora), te mineralima (kalcij, fosfor). Oporavak će biti potpuniji i brži ako se životinja drži u optimalnim uvjetima.

Oštećenja oklopa mogu zahvaćati samo neke od vanjskih slojeva ili mogu biti dublja. Zaraštavanje će ovisiti o veličini defekta i dubini rane. Kako je kod Vaše kornjače došlo do oštećenja dubljih slojeva izostala je regeneracija i zatvaranje oklopa. Obzirom na dob kornjače, proces rasta je završio te je i sposobnost regeneracije umanjena.

Prehrana koju ste naveli odgovara Vašoj kornjači, s upozorenjem da joj ne dajete špinat jer sadrži veću količinu oksalata.