Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Imam pitanje u vezi svog rozenkolisa. Na kraju 6. mjeseca ove godine uginula je ženka, i sad je mužjak ostao sam. Kao društvo je dobio 2 tigrice (u posebnoj krletki naravno) i super se slažu. Ja bih njemu nabavila drugu ženku, ali ne znam smijem li. Da li bi se on dobro ponašao s obzirom da su oni vjerni samo jednom partneru do kraja života? Ili možda mužjaka? U krletci ima ogledalo i non-stop je kod njega, spava na njemu kako je spavao sa ženkom. Što bi bilo pametno učiniti? Imam drugo pitanje u vezi nimfe koja nije moja. Nimfa ima već dosta godina, i kod vlasnice je koja ne može biti doma, pa me zanima s obzirom da je već u godinama, da li da mu nabavi drugu nimfu?

Ne znam je li mužjak ili ženka. Vlasnicu muči jedno pitanje u vezi krletke. Naime krletka mu je nenormalno mala, ali se ona boji da on ne bi htio biti u novoj krletci (pošto je dugi niz godina bio toj maloj). Ja mislim da bi mu bilo drago da dođe u veću i još da dobije društvo. Vlasnice mu nema od 7 ujutro do 9 navečer pa mu je "društvo" samo radio. Što poduzeti? Unaprijed zahvalna, Petra

O: Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića. Također se nazivaju i dražesnim papigicama (eng. lovebirds). Taj naziv dobile su jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Spadaju u skupinu agapornida, a potječu iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida dijeli se na 9 vrsta papigica, a najpoznatije su: rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi.

Rozenkolisi su vrlo privrženi svom partneru, i općenito se smatra da je od iznimne važnosti za njihovo zdravlje da se drže u paru, a ne pojedinačno. Razvijaju snažnu povezanost sa vlasnikom ili partnerom, no mogu biti iznimno agresivni prema drugim pticama. Ako imate jednog rozenkolisa, morate mu pružiti potrebno društvo koje mu nedostaje od druge ptice. U tom slučaju je i mnogo bolji ljubimac jer se izrazito veže uz Vas. Ako imate mnogo vremena provoditi s njim, nije mu potrebno novo društvo. No, u suprotnom svakako mu nabavite novu, a preporučila bih ipak ženku s obzirom na sretan život jedino u paru. Inače, što se tiče držanja u paru, nije u potpunosti istinito da ne mogu živjeti sami. U prirodnim uvjetima, ako rozenkolis izgubi partnera i ne uspije ubrzo naći drugog, suočen je s činjenicom kako će njegov jedinstveni genom nestati. No, nisu svi poligamni, ali većina teži tome da svoje gene prenese na potomstvo. Monogamija je više ponašanje karakteristično za one rozenkolise koji žive u jatima, no statistički ih je vrlo nizak postotak. Držanjem u zatočeništvu, ove dražesne ptičice iskoristit će svaku priliku prenositi i kombinirati svoje gene sa različitim partnerima. To je omogućeno od strane uzgajivača, ali i iz razloga što su u mogućnosti udvarati drugima. Znači, svakako nabavite svojem rozenkolisu družicu kako bi uživao kvalitetniji život.

Što se tiče nimfe, one su vrlo inteligentne i zabavne ptice, koje zahtijevaju dosta pažnje. Mogu naučiti izvoditi razne trikove, oponašati zvukove, pa čak i govoriti. Izrazito su društvene ptice, pa ako nemate dovoljno vremena preko dana da se posvetite ptici bilo bi bolje da ih ne držite same, vec uvijek u paru. Uz pravilnu prehranu i njegu ptice u domovima mogu živjeti oko 20-tak godina, a poznati su primjerci koji su živjeli i preko trideset godina. U prirodi nimfe žive nomadskim životom, veći dio dana provode u potrazi za hranom, tako da im treba osigurati dovoljno velik kavez za dnevnu aktivnost. Dimenzije koje se preporučuju za jednu pticu su 60 cm dužine i 60 cm visine te minimalno 45 cm dubine. Što veći kavez osigurate za pticu to će se Vaša nimfa u njemu bolje osjećati. Iznimno ako ptica veći dio dana provodi van kaveza i kavez služi samo kao mjesto za spavanje može poslužiti i kavez nešto manjih dimenzija. S obzirom na narav, nimfe se uz puno ljubavi i truda mogu vrlo brzo pripitomiti na novu sredinu, tj. veći kavez bez obzira na starost nimfe.

Da bi Vam bilo lakše odrediti spol nimfe, što je sa starošću ptice uočljivije, spomenuti ću najočitije znakove: prepoznavanje spola ovisi o boji nimfe. Najlakše je odrediti spol kod dvije sivih nimfi. Ženkina repna pera s donje strane su poprečno prugastasta ili šarena. Krilna pera su kod ženki s unutarnje strane špricana tj. šarena, točkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna. Mužjaci za razliku od ženki imaju izraženije obojan obraz (lako je uočiti usporedbom ukoliko imate mužjaka i ženku, ali ako imate samo jednu pticu poprilično je teško). Kod potpuno sivih nimfa mužjaci imaju kokoticu bijele boje. Kod žutih nimfi je pjege ispod krila nešto teže uočiti (tamnije žute točke). Spol se može naslutiti i po ponašanju ptice, pogotovo ako ih imate više. Mužjaci se udvaraju ženkama te dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po krletci.

OZNAKE: