Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam par rozela u kavezu 80x90x120. 26.12.06 su dobile prvo jaje, drugo jaje su dobili 28.12., a sljedećeg dana su pojeli jedno jaje. Treće jaje su snijeli 31. i opet pojeli jedno. U međuvremenu ženka leži na jajima samo preko dana 6 -7 sati. četvrtog i šestog ovog mjeseca su snijeli još po jaje i danas vidim da je opet jedno jaje pojedeno. Od hrane stalno imaju ponuđeno voće i povrće, sjemenke, sipinu kost i kalcij-jod kocku. Da li mi možete odgovoriti zašto jedu jaja i zašto ženka neće ležati na njma.
Hvala unaprijed.
Bojan.

O: Rozele se pare jednom ili dva puta godišnje, izuzetno tri puta. Po parenju ženka snese 4-7 jaja. Nese ih u razmaku od dva dana. Ženka počinje ležati na jajima nakon trećeg snešenog jajeta. Period inkubacije traje 21 dan, a nakon što se izvale iz jaja, ptići ostaju u gnijezdu još 4-5 tjedana. U tom periodu potpuno opernate i po napuštanju gnijezda ostaju uz roditelje još 3-4 tjedna. Također se u tom periodu osamostaljuju i treba ih odvojiti od roditelja, kako bi mogli započeti sa novim ciklusom parenja, u suprotnom bi roditelji napali i nerijetko usmrtili svoje mlade.

Prehranu ste im obogatili vitaminima i mineralima, pa to ne bi trebao biti uzrok takvom ponašanju.

Na žalost, ponekad se dogodi da ptica nema urođen roditeljski instinkt, bez obzira što su im osigurani svi uvjeti za normalan uzgoj .

OZNAKE: