Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htio bih nabaviti rozelu, pa imam par pitanja: ponašanje rozela, kavez i cijene kaveza, prehrana i cijena samog papagaja te koliki je prostor potreban za njihovo letenje?
P.S. Da li je nezdravo da tigrica bude u sobi s dvoje djece ako oni nisu alergični na perje?
Hvala

O: Ove papige su porijeklom s juga Australije, srednje su veličine, a narastu do 30 cm. Ptice žive u manjim jatima. Društvene su i vrlo ih je lako pripitomiti.

Važno je da novonabavljena ptica barem 10-tak dana provede u krletci kako bi postepeno usvojila uobičajene zvukove iz okoliša i privikla se na ukućane. Krletka za rozelu trebala bi biti većih dimenzija, a najmanje tolika da ptica može potpuno raširiti krila te da joj repno perje ne dotiče dno nastambe. U krletci bi trebale biti 2-3 prečkice, a možete potražiti i dodatne prirodne ili umjetne savitljive grane kako bi ptica vježbom prstiju održavala snagu donjih ekstremiteta. Papige se često koriste nogama tako da pridržavaju hranu i tako je lakše očiste. Papige su inače ptice "puzači", što znači da se rado penju po različitim neravnim površinama pa je tako dobro da krletka ima što više poprečno položenih žica koje će joj omogućiti penjanje. U ponudi Pet centra su i krletke kojima se svod može otvoriti, te se između dva krila otvora postavlja prečka. Ptice koje se mogu vratiti u nastambu rado borave na ovakvim prečkama jer krletka za njih predstavlja siguran prostor u kojem nalaze hranu. Cijena takvih krletki različita je, već prema dimenzijama, a iznosi od 328,00-650,00 kn.

Nakon faze privikavanja, pticu možete puštati da leti po stanu. To će je održati vitalnom i zadovoljnom, a brže će uspostaviti kontakt s ljudima.

Rozele se hrane raznoliko (sjemenkama, voćem, povrćem). Gotove mješavine hrane kao i poslastice možete potražiti u našim dućanima.

Trenutno su u ponudi Pet centra crvena rozela (Platycerus eximius) po cijeni od 696,00 kn, te plava rozela (Platycerus adscitus) po cijeni od 1 006,00 kn.

Držanje papiga u dječjoj sobi svakako ovisi o veličini sobe, ali i o dobi djece. Mlađa će djeca prije razviti eventualnu alergiju od starije. Krletka bi svakodnevno trebala biti čišćena, a soba što više provjetravana.

Svakako konzultirajte pedijatra vaše djece u vezi ovog problema.

OZNAKE: