Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prezadovoljna vašim odgovorom, imam još pitanja. Unazad dva dana sam primjetila  da je mom pekiću začepljen nosić noću a danju mu "curi", nije gusto, nema  boje, više kao voda, a i oči su mu suzne. Čitala sam na forumima da kod prehlada daju ceporex i sl., a mene zanima mogu li ukapavati kakve kapi za nos (operil, sljezov korijen, fiziološku otopinu....)? Smijem li davati med i limun kao što preporučuju ljudima kod prehlade? Ne bih htjela paničariti i odmah trčat u vet.stanicu ako mogu riješit biljnim preparatima. Hvala, Ana

O: Prema simptomima koje ste naveli kod Vašeg psa, radi se o rinitisu.

Rinitis je upala sluznice nosa i sinusa a očituje se iscjetkom iz nosa kao posljedica pojačane produkcije sluzi. Konjuktivitis (upala sluznice oka) i suzenje ćesto prate ovakve stanje. Iscjedak može biti serozan, mukozan ili purulentan, ovisno o stupnju oštećenja sluznice. U početku se javi prozirni vodenasti iscjedak (serozan), a vremenom kao posljedica sekundarnih bakterijskih infekcija postane mukozan i gnojan (purulentni). Uzrok mogu biti iritacije iz okoliša, alergija ili bakterijske infekcije, ali kod pasa i mačaka najćešće je u pitanju virus.

Za točnu dijagnozu trebalo bi obaviti kompletan klinički pregled. Treba vidjeti opće stanje životinje, izmjeriti temperaturu, pregledati sluznice, palpirati regionalne limfne čvorove, ... Ukoliko je životinja letargična (bezvoljna), slabije jede ili sumnjate da ima povišenu temperaturu treba bez odlaganja otići kod veterinara. U svakom slučaju kada primjetite bilo kakve promjene na Vašem psu potrebno je nazvati veterinara i informirati se koliko je potreban, i u kojem roku, posjet ambulanti.

S obzirom da se radi o mladom psu, moram Vas upozoriti da je kataralni sindrom (iscjedak iz nosa i očiju) jedan od početnih simptoma štenećaka. Na osnovu informacija koje ste naveli ne mogu tvrditi da je stanje tako ozbiljno, i ne želim Vas plašiti, ali u svakom slučaju obratite se veterinaru, jer štenećak je jako ozbiljna bolest koja zahtjeva brzu intervenciju.

Terapiju također treba propisati isključivo veterinar. Nikada ne treba samostalno započeti s terapijom ili improvizirati s ljekovima za ljude. U veterini se koriste preparati iz humane medicine ali samo onda kada na tržištu ne postoji adekvatan veterinarski lijek. Djelatna tvar lijeka može biti ista za humani i veterinarski lijek, ali oprema lijeka (nosač, ovojnica) ili koncentracija djelatne tvari ne moraju biti prikladni i za ljude i životinje. Metabolizam, eliminacija, resorpcija lijeka različiti su i za različite vrste životinja, zato nikada ne treba davati životinji lijek osobito ne lijekove iz humane medicine (koji nisu definirani dozom za životinje) bez savjetovanja s veterinarom.

Još jednom Vas savjetujem; uvijek kada imate neki problem s zdravljem Vašeg psa obratite se prvo svom veterinaru. Razni forumi dobro su mjesto za razmjenu iskustava među ljubiteljima životinja, savjeti od uzgajivača i vlasnika pasa koje srećete u parku dobro je saslušati ali kad je u pitanju zdravlje Vašeg psa uvijek na prvo mjesto stavite svog veterinara. On je adekvatno obrazovan i ima praktično iskustvo i samo veterinar može ispravno ocijeniti zdravstveno stanje životinje i propisati prikladnu i pravovremenu terapiju. Bolje da se pojavite u ambulanti nekada i kada nije bilo nužno, nego da dođete kad je možda prekasno. 

OZNAKE: