Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 40 l i 7 ribica (hladnovodnih). U posljednja dva dana počele su se međusobno "tući". Najviše su povrijeđeni teleskopi (ima ih dva), a jednom od njih izgrižene su dosta leđna i repna peraja. Zanima me u čemu je problem?!?!?
Molim vas odgovor! Hvala, Toni.

O: Do sukoba među ribicama najčešće dolazi kada unutar istog akvarija borave vrste ribica koje ne bi trebale boraviti zajedno (ribice različitih vrsta, miroljubive sa agresivnima itd.). Isto tako do agresivnosti i sukoba dolazi i u ribica unutar iste vrste.

Veličina Vašeg akvarija nije primjerena za ovoliki broj ribica, te bi svakako trebali svoje ribice smjestiti u veći akvarij. Trebali bi također provjeriti kemijski sastav vode: pH, nitrite, nitrate, amonijak, tvrdoću vode itd. Osim kemijskog sastava trebalo bi provjeriti adekvatnost filtracije i osvjetljenja u akvariju.

Prirodna je pojava da veće ribice napadaju manje ili da ih čak i pojedu, pa makar se radilo i o ribicama iste vrste. Da bi to spriječili, trebali bi obratiti pozornost osim na raznolikosti vrsta koje ne bi trebale boraviti zajedno, i na veličini ribica. Isto tako moguće je i ispoljavanje agresivnosti i među ribicama približne ili čak iste veličine. Stoga bi odmah na početku trebalo izdvojiti agresivne ribice, kako ne bi došlo do ozlijeđivanja, koje može dovesti i do smrti. Priroda svake ribice je drugačija i ponekad je teško predvidjeti takve situacije.

Svakako Vam savjetujem da ribice smjestite u veći akvarij, a one agresivne odvojite od ostalih. Svaka ozljeda tkiva predstavlja pogodan medij za razvoj mikroorganizama, a time i pojavu infekcije, te bi svakako trebalo provesti preventivno tretiranje akvarija jednim od sredstava koji imaju široki spektar djelovanja na infekcije bakterijskog, gljivičnog ili parazitskog podrijetla.

U Pet Centru možete kupiti testove za testiranje kemijskog sastava vode, lijekove i svu ostalu potrebnu opremu za Vaš akvarij, kao i akvarije. A za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima U Pet Centru.

Kako niste naveli koje ribice imate osim teleskopa, svakako provjerite - ako imate više vrsta ribica - mogu li te vrste biti zajedno.