Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Htjela bih bitati da li imate u svojim prodavaonicama nemo ribice i po kojoj cijeni. A ako nemate, gdje ih se može nabaviti.
Hvala,
Una

O: Ribe-klaun su ribice iz roda Amphiprioninae obitelji Pomacentridae.

Unutar ovog roda poznato je oko 28 vrsta, a ovisno o vrsti krase ih bistre boje žute, narančaste, crvene ili crne sa bijelim prugama ili mrljama.

Ribe klaun prirodno obitavaju u toplijim vodama Indijskog i Tihog oceana dok ribica Nemo (Amphiprion akindynos) naseljava grebene i lagune zapadnog Tihog oceana.

Ribice narastu do maksimalno 10 cm.

Ovim ribicama odgovara temperatura od 10 do 32°C, jarka rasvjeta i bistra, čista voda. Mogu živjeti same, ali ih je bolje držati u grupama. U prirodi, životni im je vijek 6-10 godina, dok u zatočeništvu dožive i do 18 godina.

Ribe klaun se smatraju idealnima za početnike u morskoj akvaristici. Omnivori su, hrane se primarno algama i zooplanktonom, a držanjem u akvariju hrane se živom hranom te hranom za akvarijske ribice u peleticama i listićima.

Na žalost, ribe klaun nisu u ponudi Pet centar trgovina te tako nemam informaciju o tome gdje biste ih mogli nabaviti, kao ni o njihovoj cijeni.

No, po popularnosti su mnogo češći slatkovodni akvariji, koje slobodno svratite pogledati u naše Pet centre te se nadam da će se i Vama svidjeti.

Kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. pisala je o toplovodnim ribicama ovdje te o hladnovodnoj zlatnoj ribici ovdje.