Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me je li obavezno šišanje noktiju kod zeca i koliko se to često mora raditi? Takoder me zanima to što imam malo štene kojem se koža povremeno zna malo perutati, nije puno, ali da li to treba zabrinjavati? Hvala,
Cani

O: Uređivanje i podrezivanje noktiju kod zeca zahvat je koji možete obaviti ili sami kod kuće sa za to namjenjenim škarama (kliještima za rezanje noktiju) ili u veterinarskoj ambulanti ukoliko niste sigurni kako to točno napraviti.

Nema točno određeno pravilo koliko često treba podrezivati nokte, to u principu ovisi o vama. Ako i kada ocijenite da su zecu nokti predugački možete ih podkratiti. U praksi je rezanje najšeče potrebno raditi jednom do najviše dva puta godišnje. Prilikom rezanja noktiju treba paziti da ne zarežete tzv. živi dio nokta što bi izazvalo krvarenje i bol, zato je uvijek za takav zahvat potrebno dvoje, jedan koji će držati zeca i druga osoba koja će mu podkratiti nokte.

Što se tiče povremenog perutanja kože kod štenadi nije alarmantno ako se povremeno pojavi. Svakako bih Vas upozorio da obratite pažnju prilikom kupovine šampona za vašeg štenca. Obavezno koristite šampone za štence i nipošto ga nemojte šamponirati sa šamponima namjenjenim odraslim psima ili dječje šampone koji su neprihvatljivi za kožu psa jer bi mogli dodatno isušiti kožu šteneta i time pojačati perutanje.

Ukoliko bi se perutanje nastavilo ili pojačalo savjetujem Vam da posjetite veterinara.