Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štenca starog 3 mj. Kad trebam početi s rezanjem noktiju? Čini mi se da su mu dosta dugi. Kako da odredim koliko mu ih trebam skratiti s obzirom da su mu crne boje i neprozirni? Da li postoje posebne škarice za to?
Zahvaljujem!
Ivan

O: Svakako možete podrezivati nokte svojem štenetu, jer ne postoji neka stroga dobna granica za takav zahvat. Prvih nekoliko puta podrezivanja morat ćete biti vrlo oprezni jer će kao tako mlado, štene vrlo dobro pamtiti podrezivanje noktiju.

Nokat koji krvari jer je odrezan prekratko ostati će mu u sjećanju dugo vremena, a Vama zadati mnogo problema u njegovoj kasnijoj dobi. Možete to učiniti i sami, ali preporučujem uz nekog tko će paziti da štene bude mirno i uz koga će se osjećati sigurnim. Koristite posebne škare za rezanje noktiju pasa, a ne obične škare. Čvrsto primite šapu i nokte postupno podrežite - nikada nemojte pokušati odjednom odrezati cijeli višak nokta, to će biti bolno za vašeg psića. Pazite da ne zarežete osjetljivo meso ispod noktiju. U slučaju da nehotice zarežete preduboko, te tako prouzročite krvarenje, potrebno je izvršiti pritisak sterilnom kompresom na to mjesto dok krvarenje ne prestane. Ako nikada niste rezali nokte psiću, zamolite veterinara ili osobu koja se bavi njegom pasa da vam pokaže kako se to radi.

Nokte Vašeg štenca trebalo bi podrezivati jednom mjesečno rezajući samo oštre vrhove nokta. Pratite duljinu nokata Vašeg šteneta jer predugi nokti mogu puknuti i ozlijediti psića. Tada je potrebno takav nokat odrezati kako bi smanjili bol i spriječili infekciju šape. Ako štene ima slomljen nokat to može, također, biti vrlo bolno, uzrokovati šepanje, te općenito, smetnju.

Uz stručan savjet veterinara u našim Pet centrima nudimo:
Trixie - Pro Care škare za kandže
Karlie - Perfect Care kliješta za nokte giljotina
Karlie - Perfect Care kliješta za nokte 16 cm
Karlie - Perfect Care Kliješta za nokte 9 cm

OZNAKE: