Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Evo mene nakon dugo vremena sa dva pitanja pitanja. Kao prvo, moja retriverica super napreduje. 15. 9. će imati 11 mjeseci, ima 27 kg i jednostavno je prekrasna. Prava je STELLA (kako se i zove), tv zvijezda - bile smo krajem srpnja u emisiji "Kućni ljubimci". Sa 7 i pol mjeseci je sterilizirana i prije nekih mjesec dana počela nas (mene i ukućane) strašno lizati, uglavnom po nogama, iako ne bira, liže gdje god nađe goli komadić kože. Toliko se uživi da usred lizanja skoro zaspe. U zadnje vrijeme je postala i mazna (do nedavno se mazila samo za hranu). Zanima me da li to znaćč da je moja kujica malo odraslija i da bi se sad nekad počela tjerati da nije sterilizirana? Još bi Vas pitala nešto u vezi hrane.

Do sad sam je hranila isključivo dehidriranom hranom Hill´s / puppy / large breed i prije tjedan dana sam iznenada ostala bez hrane. Zaletila sam se do Vašeg dućana i u žurbi previdjela boju veće, te zabunom kupila Hill´s / puppy / chicken. Pretpostavljam da je sastav tih dviju vrsta identičan samo što su ove "chicken" granule malo manje, pa me zanima da li to može bilo kako loše utjecati na moju "Zvijezdanu"? Puno hvala, pozdrav, Dragana

O: Psi se sporazumijevaju mirisom koji ostavljaju na predmetima. Također se koriste i dodirom i na taj način prenose svoje potrebe ili zahtjeve. Slabije socijalizirani psi boje se fizičkog kontakta, a oni koji su od najranije dobi odrasli u prisutnosti ljudi, cijelog života pokazuju potrebu za fizičkom utjehom od svojih vlasnika.

Zubi i jezik psima služe za uređivanje (osim za žvakanje hrane, grickanje buha...). Od najranije dobi, psi intuitivno lizanjem i grickanjem prionu na svoje osnovne potrebe za uređivanjem. Ponekad, kada se pas liže, možete vidjeti da zadrijema. Lizanje postaje polako i ritmično, a pas se može toliko opustiti da mu se jezik zaustavi usred lizanja priljepljen uz nogu.

Vaša kujica zapravo održava Vašu higijenu, i na taj se način umiljava i osjeća bliskost sa svojim ljudskim čoporom.

Kuje velikih pasmina pasa se smatraju kasno zrelim, što znači da prvo tjeranje slijedi u dobi od 8-12 mjeseci. Kako ste Vi Stellu sterilizirali prije prvog tjeranja, spolni hormoni se nisu niti počeli izlučivati, tako da njezino ponašanje nije vezano uz moguće prvo tjeranje. Stella također još nije odrastao pas, samo što više ne pripada kategoriji štenadi, već se smatra psom koji bi trebao biti u pubertetu te pokazuje znakove zrelijeg ponašanja od onoga kada je bila štene.

Razlika između Hill's Puppy chicken i Puppy large breed nije samo u veličini granula, već se ove dvije hrane razlikuju u energetskoj vrijednosti i sastavu. Puppy chicken sadrži povišenu razinu energije, bjelančevina, minerala jer je unos hrane snižen zbog visoke energetske gustoće (mali pas ima mali želudac i ne može unijeti veliku količinu hrane, pa zato hrana za štence srednjih i malih pasmina pasa sadrži povećanu razinu masti i proteina). Puppy Large breed ima smanjenu energijsku gustoću, sniženu razinu masti, kalcija i fosfora, te dodan L-Carnitin. Ako nastavite Vašu kujicu hraniti sa Hill'sovom hranom Puppy, velika je vjerovatnost da će se u kratkom roku udebljati, a naročito sada kada je sterilizirana, a da ne spominjem da energetski tako jakom hranom opterećujete bubrege i jetru. Stoga Vam savjetujem ako se radi o velikoj vreći hrane da je nekome prodate ili poklonite, a ako je to manje pakiranje iskoristite ga do kraja, međutim drugi puta pripazite kada kupujete svojoj ljubimici hranu da Vam se uskoro ne bi dogodilo da kujica završi na medicinskoj hrani za skidanje suvišnih kilograma u pasa.

OZNAKE: