Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobio sam u leglu jedno štene rase posavski gonič, koje je sada staro 40 dana. Štene je prvoklasnih roditelja po rasnosti, sa tim što je otac star 8 godina. Štenac ima sve kvalitete osim jedne diskvalifikacione mane - to je repić koji je suviše visoko usađen, a pri vrhu se krivi i podsjeća na svinjski. Da li postoji šansa da se to ispravi jer je uzdignut rep, koji se ponaša kao radar, ponos za svakog lovačkog psa, a i njegovog vlasnika. Da li može tome pomoći hrana ili neki lijekovi (intervencija)? Zahvaljujem na svim Vašim dosadašnjim stručnim i ohrabrujućim odovorima. Redovno pratim vaš rad.
Sa poštovanjem, Strahinja

O: Posavski gonič pripada rijetkoj hrvatskoj autohtonoj pasmini pasa te se prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) klasifikaciji nalazi u grupi 6. (goniči tragači po krvi i srodne pasmine), skupina 1.2 (goniči srednjeg rasta). To je izrazito poslušan i svom gospodaru privržen pas, koji posjeduje izvrsne karakterne osobine uz umjereno živahan temperament.

Jedna od njegovi karakteristika je i rep koji prati gornju liniju leđa. Rep je srednje duljine, u korijenu debeo, a po duljini najviše dopire do visine skočnog zgloba. Sam rep je bujno prekriven dlakom i nošen je sabljasto.

Rep postavljen u obliku kuke ili položen u stranu, odnosno, prisustvo zastavice predstavlja diskvalifikacijsku grešku.

Moguće je da je položaj repa kod Vašeg ljubimca uvjetovan dobi i posljedičnim rastom i razvojem cijelog organizma. Naime, srednje velike pasmine pasa rastu i razvijaju se i do 15. mjeseca života, što se mora uzeti u obzir. Naime, teško je procjenjivati sam izgled ljubimca u dobi od 40 dana.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da ga hranite s kvalitetnim hranama (kao što su hrane iz superpremium programa - Hill's, Eukanuba, Royal Canin,...) i na takav način osigurate sve potrebite nutritivne elemente nužne za normalan rast i razvoj svog ljubimca. Također, na takav način možete i osigurati da se sam organizam i razvija pravilno, a sve u okvirima genotipa.

Također, savjetujem Vam, da se za sve dodatne informacije obratite i kinološkom savezu u svojoj zemlji, gdje će stručno osoblje (kinološki suci) biti u mogućnost odgovoriti na Vaša pitanja, odnosno, dalje Vas savjetovati.

OZNAKE: