sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam njemačkog ovčara, star je 6 godina i unazad 2 tjedna je loše volje. Sve je počelo kada je bio redovno cijepljen, veterinar ga je cijepio u nogu umjesto u vrat. Ne znam da li je dobio neuspojave od cijepljenja ili do čega je. Kašljao je jako i tad smo mu davali antibiotik klavocin, ne može hodati normalno, oslabio je, nema snage i nadut je u području trbuha. Pije užasno puno vode. Povraćao je. I tako 3, 4 dana.. nakon toga je ozdravio. I nakon 7 dana opet mu se tako pojavilo. Žalostan je, a ja ne znam na koji način mu pomoći. Kao da ima neki problem sa želucem, u trbuhu je napet jako kao da ima tumor. Ne znam kome da se obratim pa sam se vama javio, zanima me vaše mišljenje i vaša preporuka neke od ambulanti za njegov pregled.
Lp, Renato

O: Nakon cijepljenja može doći do nekih reakcija organizma koje mogu biti lakše ili teže. Smatra se normalnim ako je pas  na dan kada je cijepljen nešto mirniji. Može imati povišenu temperaturu ili je izražena bolnost na mjestu aplikacije cjepiva. Kao i na bilo koji drugi lijek, moguća je i alergijska reakcija na cjepivo. Najčešće dolazi do  oticanja njuške ili pojavljivanja "kvrga" po cijelom tijelu. Ponekad se javlja  povraćanje.

Do reakcije može doći odmah po aplikaciji cjepiva, nakon nekoliko sati ili u roku od dva dana od cijepljenja.  Najteži oblik reakcije predstavlja pojava anafilaktičkog šoka.

Promjene koje opisujete kod Vašeg psa ne moraju biti vezane za cijepljenje. Slični simptomi mogu se javiti kod različitih bolesti, a neke od njih mogu biti gastritis,  upala gušterače, itd. Kao posljedica nakupljanja plinova u želucu može nastati dilatacija želuca. Dolazi do rastezanja stjenke želuca, zbog čega se javlja jaka bol. Životinje postanu nemirne i cvile. Dilatirani želudac može se zarotirati pa nastaje torzija želuca. Dilatacija i torzija želuca je po život opasno stanje koje zahtjeva što hitniju intervenciju veterinara.
 
Budući da se stanje Vašeg psa nije popravilo, savjetujem Vam da se što prije ponovo obratite veterinaru, ukoliko to već niste učinili u međuvremenu.  Potrebno je napraviti temeljiti pregled koji će uključiti i pomoćne dijagnostičke metode poput RTG-a i ultrazvuka. Tek nakon toga može se postaviti dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija.
 
Savjetujem Vam da se obratite za pomoć u neku od ambulanti male prakse u kojoj kolege imaju iskustva u liječenju bolesti mesojeda, te koja posjeduje svu potrebnu opremu. Nažalost, nemam informaciju koje su to ambulante na područu Vaše županije, ali svakako se možete obratiti na Kliniku za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Heinzelova 55. Radno vrijeme klinike je od 9 do 11 sati i 16 do 18 sati, radnim danima, a nedjeljom i praznicima  od 9 do 11 sati.

OZNAKE: