Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Lijep pozdrav i hvala za prijašnja odgovorena pitanja. Zanima me nešto u vezi superpremium i razvojem štenaca velikih pasmina (u ovom slučaju se radi o ženki labradora). Naime, ako je štencima velikih pasmina potrebno 15 mjeseci da odrastu, zašto je onda Eukanuba large breed puppy napravljena do 12 mjeseci, a Royal canin do 15 mjeseca? Svoju sam kujicu hranila Eukanubom do 12 mjeseca, pa smo prešli na adult (sada ima 13 mj.), ali na adult medicinsku hranu Royal canin mobility special, zbog problema s lokomotornim sustavom. Poslije medicinske bi prešla na Royal canin labrador retriver (s tim da bi joj u prehrani dodavala hondroprotektore), no nisam sigurna kako će to sve podnijeti njen razvoj. 

Jesmo dobro napravili ili bi joj još dva mjeseca trebali davati hranu za juniore? Zabrinjava me njeno tjeranje. Njoj je sada 13 mjeseci, ali još uvijek nema nabreklu stidnicu niti krvarenja. Počela je privlačiti mužjake, oni skaču na nju, ali ona ne daje nikakav pristup parenju i štoviše, čak zna pokazati blagu agresiju prema nekima. Čitala sam već puno u ovoj rubrici o tjeranju i znam da su velike kujice kasno zrele, ali me muči zašto nema krvarenja. Da li je moguće da je kod nekih kuja to slabo izraženo ili bi ubrzo mogla očekivati pravo tjeranje? Uunaprijed hvala na uzetom vremenu za odgovor. Lily

O: Štencima velikih pasmina potrebno je oko 15 mjeseci da odrastu. Dug i posebno delikatan rast (razvoj koštanog sustava) odvija se u dvije faze, a optimalna ishrana šteneta vrlo je bitna za normalan rast i razvoj te je preduvjet za snažnog i zdravog psa. Bitni čimbenici u pojedinoj fazi su energetske potrebe, zrelost probavnog sustava i razvoj zubala. Prva je faza intenzivnog rasta, a traje od odvikavanja od sisanja do kraja 5. mjeseca života. Koštani sustav se intenzivno razvija, štene dobiva u prosjeku 130 g dnevno. Do 5. mjeseca života dosegne 50% težine odraslog psa. Tijekom ove faze probavni sustav šteneta je osjetljiv i još uvijek ne radi punim kapacitetom. Od 5. do 15. mjeseca života progresivno se konsolidiraju probavne funkcije. Dobivanje na težini se nastavlja, ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta. U 5. mjesecu života izgradnja koštanih struktura i zglobova je skoro gotova, ali razvoj šteneta je daleko od završetka. Od 5. mjeseca ulazi u fazu izgradnje mišićne mase i još uvijek ima velike energetske potrebe. Unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini. Prekomjerna težina može za posljedicu imati deformaciju koštanog sustava.

Eukanuba hrana za štence velikih pasmina također je namijenjena ishrani štenaca starijih od godinu dana, a u ovisnosti o težini psa kao odraslog. Naime, na samoj deklaraciji hrane stoji kako bi se psi trebali hraniti do 12 mjeseci ako kao odrasli teže od 25 do 40 kg, a do 24 mjeseca ako kao odrasli teže više od 40kg. Kako je to relativno dug vremenski period ipak se prema pasmini i veličini psa preporučuje trajanje hranjenja hranom za štence. S obzirom na izbor hrane koju dajete kujici mišljenja sam kako ste izabrali vrlo dobru varijantu hranjenja šteneta velike pasmine te da će se razviti u zdravog psa bez problema sustava za kretanje. Vodite jedino računa da preporučenu dnevnu dozu Royal Canin Mobility special hrane prilagodite potrebama Vašeg psa u razvoju.

Kuje velikih pasmina pasa su kasno zrele, što znači da prvo tjeranje nastupa kasnije nego kod malih pasmina pasa. Prvo se tjeranje javlja u prosjeku u dobi od 6 - 15 mjeseci. Opće zdravstveno stanje, pravilna ishrana, pretežni boravak u kući/stanu ili izvan nje, okolina (druženje sa psima iz okoline, pri čemu može doći do sinhronizacije tjeranja više kuja u skupini koje se intenzivnije druže ili žive zajedno, npr. u uzgajivačnici) - sve to utječe na točnu dob prvog tjeranja. Prema opisanom ponašanju Vaše kujice ona se vjerojatno tjera. Kako kuje biraju svoje partnere sasvim je normalna pojava da ih privlači, ali ne dozvoljava parenje (odbija mužjake), a naročito kad još nije ovulirala. Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana, od početka krvarenja (crvenog iscjetka) ili prvih znakova tjeranja. Naravno, treba spomenuti da to može biti i 10 - 14. dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5-og dana i 25-og dana spolnog ciklusa. No, treba naglasiti da se kod kuja može desiti i tzv. lažno tjeranje, kada je iscjedak jako oskudan te u tom slučaju ne možemo odrediti točan period ovulacije. Sigurna metoda je uzimanje vaginalnog brisa, kojim pratimo povećavanje vaginalnih epitelnih stanica, koje nastaju zbog povećanja koncentracije estrogena. Kada se stanice povećaju za 60%, uzimaju se uzorci krvi i određuje titar protutijela karakterističnih za progesteron. Ovo se još naziva i progesteron test. Takav tip testiranja možete obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na Klinici za porodiljstvo domaćih životinja. Dijagnozu i prognozu stanja nije moguće postaviti bez kompletnog pregleda. Ukoliko bi se pregledom utvrdile nepravilnosti spolnog ciklusa, one se vrlo uspješno liječe medikamentima ili kirurškim zahvatom

OZNAKE: