Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića. Jako je malen. Još ne zna dobro hodati. Stalno se odmara i oči drži zatvorene.  Kad se idem igrati s njime, oči mu budu zatvorene "- ne može ih otvoriti jer su pune krmelja. Ja mu to otvorim i iz očiju mu izlazi nešto bijelo, jako puno toga. Sada ne znam da li je bolestan ili je to normalno? Molim vas, pomozite! Mia

O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. Mačići se rađaju slijepi (zatvoreni su im očni kapci). Oči počinju otvarati nakon 7-10 dana (mačići kratkodlakih maca 5-8 dana, a dugodlakih 10-14 dana).

U dobi od deset dana, mačići pužu vukući trbuh po podu, uzdignutog repa koji im služi za ravnotežu. S dva tjedna počinju se lagano oslanjati na sve šapice i trbuh manje vuku po podu. S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati. Sa četiri tjedna mačići se kreću poput odrasle mačke, ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže. Sa sedam tjedana imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Od mnogobrojnih oboljenja očiju u mačića, najčešće se javlja upala očnih spojnica, tzv. conjunctivitis, koji može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera.

Uzroci su najčešće mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća, ozlijede oka u borbama ili igri mačića), zatim kemijska sredstva (kiseline i lužine), te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije, rjeđe gljivice i neki drugi mikroorganizmi. Osim navedenog, konjunktivitis je često samo jedan od popratnih simptoma nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (zarazni rinotraheitis, mačja influencainfluenca, virus mačje imunodeficijencije, atipični oblik peritonitisa-krvarenje iz oka i konjuktivitis, calicii virus, upala pluća, angina itd.). Kao teži oblik javlja se upala očnih spojnica koju prati sluzavo-gnojni iscjedak i pri kojoj je nerijetko promijenjeno i opće stanje životinje (povišena temperatura tijela, slabiji apetit itd.). Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, uz mogućnost prominiranja trećeg očnog kapka.

Rijeđe se javljaju upale drugih dijelova oka. Kseroftalmija je upala rožnice i kapaka zbog nedostatka vitamina A. Episkleritis je upala površnih, a skleritis dubokih dijelova bjeloočnice. Takva upala je opasna zbog mogućnosti pucanja (perforacije) ovojnice očne jabučice.

Konjuktivitis se dijagnosticira kliničkom (oftalmološkom) pretragom, a po potrebi uzima se i bris za mikrobiološku pretragu. Vrlo je bitno otkriti da li se konjuktivitis javio samostalno ili kao popratni simptom neke druge bolesti. O tome i ovisi terapija, koja može biti simptomatska, odnosno lokalna ili sustavna.

Savjetujem Vam da mačića što prije odvedete veterinaru, kako bi se na vrijeme postavila dijagnoza i započelo sa terapijom te izbjegle komplikacije, koje često završavaju trajnim oštećenjem vida, pa i gubitkom oka.

Svakako, u dogovoru s Vašim veterinarom, obavite vakcinaciju protiv mačjih zaraznih bolesti nakon izliječenja, a ako mačić izlazi van, obavite i vakcinaciju protiv bjesnoće, ovisno o njegovoj starosti. Naime, teško mi je procijeniti starost Vašeg mačića jer nesigurno ili otežano hodanje može biti posljedica težeg oboljenja oka i sistemske infekcije ili se u mačića radi samo o komplikaciji bakterijskom infekcijom očiju prilikom procesa otvaranja.

Pretpostavka je i da je Vaš mačić nešto osjetljivijeg organizma. Vašem mačiću možete ojačati imunitet dodavanjem dodataka prehrani: Vétoquinol "Calo-pet" pasta, Pfizer "VMP" pasta za mačke ili Agrifa "ImmunoBoost" energetska pasta. Sve navedene pripravke možete pronaći u trgovinama Pet centra.

OZNAKE: