tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Prije godinu i pol dana kupila sam 2 gerbila kod Vas, mužjaka i ženku. Do sad sam imala već mnogo legla, ali nikada nisam imala poteškoća sa njihovim razvijanjem, do sada. Imam 5 mladunca i jedan od njih je slabije razvijen. Nema još toliko dlake koliko imaju ostali i mnogo je manji, ali uvjerena sam da su se rodili isti dan, maksimalno 1 dan razlike. Trebam li nešto učiniti ili će se to s vremenom popraviti? Čitala sam mnogo o njima i znam sve o njima iz vlastitog iskustva, ali nitko nije imao takav problem. Unaprijed zahvaljuje Lea


O: Kod razmnožavanja gerbila vrlo je važno da su one spolno zreli (s 10 tjedana, ali unatoč tome mnogi parovi nemaju mlade do 5-6 mjeseci starosti, ženka se tjera svakih 6 dana).  Također ih se ne smije razmnožavati predugo. Naime mužjaci gerbili mogu se pariti do kraja života, no ženke u dobi 18 do 20 mjeseci starosti prestanu imati legla. Parenje ženke starije od 18 mjeseci može imati za posljedicu mali broj mladunčadi koja je onda i puno veća te premalo mlijeka. Također, postoji vjerojatnost da su ako su kupljeni iste dobi iz istog dućana da su u bliskom srodstvu.

Prije parenja mužjaka i ženku je potrebno pripremiti za parenje i podizanje mladih (kvalitetna hrana) jer ih to jako iscrpi. Također, nakon par legala potrebno je i napraviti pauzu da se organizam oporavi.

Gerbili se rađaju potpuno bez dlake i crvene boje. Ne mogu sami regulirati tjelesnu temperaturu. I uši i oči su zatvorene. Koža je prozirna i kroz nju možete vidjeti da li su im trbuščići napunjeni mlijekom. Preporuča ih se ne dirati, ali ako to morate ruke Vam moraju biti potpuno čiste i ne predugo da se ženka ne uznemiri. Treći i četvrti dan im se otvaraju uške i otpda pupak. U ovoj starosti polako počinju dobivati na težini i zalihe masti. Peti do sedmi dan im počinje rasti dlaka. Osmi i deveti dan postanu pokretni. Jedanaesti dan može se razlikovati spol po tome što se ženki vide dvije sise. Između sedamnaestog i dvadesetog dana počinju otvarati oči. sa tri tjedna im izbiju zubi te počinju dosezati pojilicu stoga im osigurajte da je mogu dosegnuti.

U petom tjednu su potpuno samostalni i tada ih se može odvojiti od majke.

Slabijeg mladunca pomnije pratite da li ga ženka doji, pazite da je na toplom (možete čak i žarulju uperiti na njih da ste sigurni da su svi na toplom). U ponudi Pet centra imamo Immunoboost pastu koja sadrži kolostrum, bakterije mliječne kiseline, probiotike vitamine A,D,E i B kompleksa, glukozu, aminokiseline i željezo koja bi Vašem mladuncu podigla imunitet i dala energiju.