Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi čančara. Prošle godine sam u srpnju kod moje ženke našla 4 bijela jaja, koja su bila vani, na zemlji i nije ih zakopavala, čak je jedno pregazila pa je puklo. Kasnije sam sama zakopala jaja u zemlju i ništa se nije izleglo. Želim znati kako da postupim ove godine ako zateknem jaja na zemlji. Smijem li ih staviti u posebnu posudu sa zemljom u kojoj će temperatura biti oko 30 stupnjeva celzijusovih? Stvarno bih htjela male kornjače. Unaprijed hvala, Matea

O: O razmnožavanju čančara pisao je vrlo  detaljno kolega Marko Vincek, dr.vet.med. ovdje.

 

Ženke čančare su spolno zrele s oko 10 godina.

U mužjaka se sperma stvara tijekom ljeta i ostaje kroz hibernaciju do sljedećeg proljeća i parenja, a kod ženke se također jaja počinju ljeti razvijati i razvoj im se dovršava na proljeće. Prije krajnjeg razvoja ljuske, potrebno je da bude oplođeno.Također, ženka se ne mora svaki put pariti da bi jaja bila oplođena jer ima sposobnost čuvanja sperme u sebi do četiri godine. To znači da čak i ako nema mužjaka oko sebe, može sama oploditi svoja jaja u razdoblju od jedne do tri godine od kada je primila spermu.

Ženka hoda uokolo i isprobava zemlju tražeći najpovoljnije mjesto za polaganje jaja s najboljom vlažnošću, temperaturom tla i osunčanošću. Iskopane rupe u vrtu znače da je ženka već pokušavala položiti svoja jaja, ali je bila ometana pa to nije uspjela. Ostavite kornjaču na miru i osigurajte joj mir, a posebno  je važno privremeno maknuti mužjaka da joj ne smeta pri polaganju jer u zatočeništvu nema dovoljno veliki prostor kao u prirodi da bi se od njega sakrila.

Kad kornjača položi jaja, nikako nemojte zbog radoznalosti otkopavati jaja jer biste lako mogli uništiti čitavo njeno potomstvo, naime ukoliko se okreću već položena jaja, zametak koji se počeo razvijati ugine.

Ukoliko se male kornjače ne pojave u tom određenom  razdoblju, nema razloga za zabrinutost jer inkubacija ponekad traje i do 103 dana.

Ne pomažite mladim kornjačama da izađu iz jajeta pa i onda kada su do pola izležena jer biste učinili više štete nego koristi. U slučaju hladnije godine kornjačice se ne moraju ni pojaviti na površini zemlje. Ako je inkubacija trajala duže, mlade kornjače ostanu zakopane u zemlji, gdje hiberniraju do slijedećeg proljeća.

U zatočeništvu se kornjače mogu pariti i ženka položiti jaja u iskopanu rupu na mjesto koje je najpovoljnije, ali zbog pomanjkanja prostora mogu gaziti po tom mjestu i tako ugroziti jaja.

Teško da mi ljudi znamo koje bi mjesto bilo dobro za jaja pa je preporuka da se mjesto odabrano od strane kornjače zaštiti od mogućih pristupa, bilo samih kornjača, bilo drugih životinja i ljudi, a dalje je sve u rukama prirode.