dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kornjače čančare koja svake godine snesu nekoliko jaja iz kojih se uspješno izlegu male kornjače. Te kornjače uspješno prezime, probude se na sljedeće proljeće i onda najčešće uginu. Uginu uvijek skoro u isto vrijeme, ako ne isti dan onda u roku od dva dana. Možete li mi pomoći i reći u čemu radimo grešku – da li nešto krivo dajemo za jelo ili ne bi smjele biti s ostalim kornjačama ili ih se ne bi smjelo dirati?
Unaprijed hvala,
Anamarija

O: Ženke čančara postaju spolno zrele u dobi od cca. 10 godina.

U mužjaka se sperma stvara tijekom ljeta i ostaje kroz hibernaciju do sljedećeg proljeća i parenja, a kod ženke se također jaja počinju ljeti razvijati te im se razvoj dovršava na proljeće. Prije krajnjeg razvoja ljuske jajeta, potrebno je da ono bude oplođeno. Ovdje je potrebno spomenuti da se ženka ne mora svaki put pariti da bi jaja bila oplođena. Naime, ženke imaju sposobnost čuvanja sperme u sebi i do četiri godine.

To znači da čak i ako nema mužjaka oko sebe, može sama oploditi svoja jaja u razdoblju od jedne do tri godine od kada je primila spermu.

Nesenje jaja započinje tako da ženka hoda uokolo i isprobava zemlju tražeći najpovoljnije mjesto za polaganje jaja - zemlja s najboljom vlažnošću, temperaturom tla i osunčanošću. Tako, iskopane rupe u vrtu znače da je ženka već pokušavala položiti svoja jaja, ali je bila ometana pa to nije uspjela. U ovoj je fazi iznimno bitno da se ostavi kornjača na miru, odnosno da joj se osigura mir. Također, važno je privremeno maknuti mužjaka da joj ne smeta pri polaganju jaja jer u zatočeništvu nema dovoljno veliki prostor kao u prirodi da bi se od njega sakrila.

Kad kornjača položi jaja, nikako nemojte zbog radoznalosti otkopavati jaja jer biste lako mogli uništiti čitavo njeno potomstvo. Naime, ako se okreću već položena jaja, zametak koji se počeo razvijati propada.

Ako se male kornjače ne pojave u tom određenom razdoblju, nema razloga za zabrinutost jer inkubacija ponekad traje i do 103 dana.

Ne pomažite mladim kornjačama da izađu iz jajeta pa i onda kada su do pola izležena jer biste učinili više štete nego koristi. U slučaju hladnije godine kornjačice se ne moraju ni pojaviti na površini zemlje. Ako je inkubacija trajala duže, mlade kornjače ostanu zakopane u zemlji, gdje hiberniraju do sljedećeg proljeća.

U zatočeništvu se kornjače mogu pariti i ženka položiti jaja u iskopanu rupu na mjesto koje je najpovoljnije, ali zbog pomanjkanja prostora mogu gaziti po tom mjestu i tako ugroziti jaja.

Zbog svega prije navedenog, kao i zbog različitih zdravstvenih poremećaja ženke (paraziti, virusne i bakterijske bolesti, razvojne anomalije, nutritivni poremećaji,...) nisam u mogućnosti odrediti što se točno događa s Vašim ljubimcima te koji je točan razlog njihova uginuća. Stoga, savjetujem Vam da se obratite na adresu Zoološkog vrta ua Zagrebu, Maksimirski perivoj bb i njihove veterinarske službe. Također, možete potražiti savjete i na adresi Veterinarskog fakulteta i kolegice Maje Lukač, dr.med.vet.. Kolegice i kolege na prije navedenim adresama su u mogućnosti detektirati eventualni problem te Vas opskrbiti sa svim savjetima potrebnim za održavanje i postizanje optimalna zdravlja i kvalitete života Vašeg ljubimca.

Korisne informacije o polijeganju jaja i izlijeganju mladih kornjačica možete saznati u prethodnom odgovoru kolege, pod naslovom Razmnožavanje čančare - polijeganje jaja i izlijeganje mladunaca.