Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Odlučila sam nabaviti beta borce. Imam akvarij od kakvih 25 litara (sa svom opremom) i zanima me koliko ih mogu smjestiti u njega. Čitala sam da za 1 cm ribe treba biti 1 l vode pa iz toga proizlazi da u taj akvarij mogu smjestiti 4 takve ribe. Je li u redu da kupim jednog mužjaka i tri ženke ili je to ipak premaleni akvarij? Ukoliko ću ih uzgajati, koliki broj malih ribica mogu očekivati, koliko dugo ih moram držati odvojene od roditelja i moram li tada kupiti još jedan akvarij (ako da, od koliko litara)? Dora

O: Akvarij od 25 l je na donjoj granici za držanje navedenog broja riba.

Svakako bih Vam preporučio nabavku većeg akvarija, posebice ukoliko želite uzgajati Bette, naime, u tom slučaju ionako trebate još jedan akvarij, a navadeni od 25 l bi trebao biti dovoljan za mrijest.

Kombinacija jedan mužjak i tri ženke je sasvim u redu, čak je i poželjna.

Razmnožavanje betta nije pretjerano zahtjevno. Ipak, potrebno se pridržavati jednostavnih pravila.

Prvo je potrebno pripremiti mrijesni akvarij (najbolje ga je napuniti vodom iz "glavnog" akvarija kako bi kavaliteta vode bila jednaka onoj na koju su ribe navikle). U pripremljeni akvarij stavljate mužjaka koji je spolno zreo. U akvariju ne smiju biti uključeni nikakvi uređaji koji izazivaju strujanje vode (pumpa za zrak, filter i sl.) kako bi površina vode bila potpuno mirna i bez "valova".

U akvarij je potrebno staviti neku plutajući biljku (npr. javanska mahovina) ispod koje će mužjak napraviti gnjezdo. Na dno mrijesnog akvarija se ne smije postaviti podloga. Na taj način osiguravate bolju higijenu, a mužjak će lakše pokupiti mlađ koja ispadne iz gnjezda.

Temperatura vode u mrijesnom akvariju mora biti oko 28 stupnjeva C. Temperaturu je potrebno postepeno pidizati nakon što se ribe stave u akvarij kako ne bi doživjele šok.

Ženku je potrebno staviti u primjerice staklenu čašu ili prozirnu mrijestilicu kako bi je mužjak mogao uočiti, a ključno je da ne može doći do nje. Nakon što uoči ženku mužjak počinje s gradnjom gnijezda (od mjehurića zraka) koje pozicionira ispod primjerice gore opisane plutajuće biljke. Kada je gnjezdo duboko oko 1 cm, a ženka uzduž tijela izrazi bijele pruge vrijeme je da se ženku pusti iz čaše.

Mužjaci su uglavnom odmah spremni za parenje dok se ženke znaju nećkati. Zbog toga je dobro da je u akvariju nekoliko biljki kako bi se ženka mogla privremeno sakriti od nasrtljivog mužjaka.

Nakon što ženka odluči da je spremna za parenje, ona izlazi iz skloništa. Mužjak i ženka se omotaju jedan oko drugog pri čemu ženka ispušta ikru, a mužjak je pri tom oplodi. Nakon oplodnje oba partnera nakratko gube "svijest". Mužjak obično povrati prije nego ženka te odmah krene sakupljati jajašca ustima te ih nakon toga ubacuje u gnjezdo.

Opisani scenarij se ponavlja više puta. Kada primjetite da ženka više ne izbacuje ikru potrebno je izvaditi i vratiti u "glavni akvarij". Mužjak i dalje mora ostati u mrjesnom akvariju kako bi mogao popravljati gnjezdo. Istovremeno će pojesti sva neoplođena jajašca što doprinosi higijeni, odnosno sprječava pojavu saprolegnije (plijesni). Zbog plijesnivosti akvarij možete tretirati antimikoticima (npr. Mycopur, Sera).

Nakon 48 sati od mrijesta mlađ počinje izlaziti iz gnjezda. Mužjak može ostati u akvariju još cca 2 dana jer još uvije pomaže "mladcima" te ih vraća u gnjezdo kad se "umore". Nakon toga i mužjaka treba izvaditi, a mlađ pustiti da se razvije do veličine kada ih ni jedna riba u glavnom akvariju ne može pojesti.