Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan problem. Naime, moja je mačka prije mjesec i pol dana okotila svoja prva tri mačića. Jedan je nakon nekoliko dana uginuo. Međutim, problem je u tome što je razlika između ostala dva mačića velika, u veličini i u debljini. No, ovaj debeli manje se hrani od mršavog. Zanima me je li to normalno, a ako nije, koji mačić je povrgnut problemima. Inače, oba mačića su u isto vrijeme počela i gledati, hodati i jesti hranu. Marija

O: Mačka sama "bira" s kojim će se od okupljenih mužjaka pariti, a bira najboljeg, koji iz borbi s drugim mačcima izađe kao pobjednik.

Akt parenja traje samo nekoliko sekundi i naglo se prekida time što ženka uz vrisak zbaci mužjaka jer se na mužjakovom penisu nalazi izraslina koja akt čini bolnim za ženku. Ta je bol potrebna jer ona izaziva izlazak jajašca i omogućuje oplodnju. U razdoblju tjeranja mačka se može pariti s više mužjaka, a kako se kod svakog parenja "oslobađa" samo jedno jajašce, u jednom leglu može biti mačića s više različitih očeva.

Sama veličina mačića ovisi o naslijeđenom genetskon potencijalu. Kod malih mačića, prisutnost crijevnih parazita također utječe na njihov rast i raznoj.

Povećan trbuh u mačića obično se primjećuje uslijed invazije crijevnim parazitima.

Banminth pasta je indicirana za dehelmintizaciju ("čišćenje" od crijevnih parazita) mačaka infestiranih zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida - Toxacara cati (mystax), Toxascaris leonina i Ancylostoma tubaeforme. Fiksira se glava mačke, a vrh injektora stavi se životinji na usni ugao iza gornjeg očnjaka. Laganim pritiskom aplicira se odgovarajuća količina paste na jezik. Doza Banminth paste je jedna crtica na injektoru na 1 kilogram tjelesne mase. Pošto se radi o mačićima, treba istisnuti vrlo malo paste. Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi 10 - 14 dana, zatim se još dva puta ponavlja u razmacima 10 - 14 dana, a svaki put prije aplikacije potrebno je mačića izvagati. Istovremeno  je potrebno tretirati i mačku majku, dvokratno u razmacima 10 - 14 dana, ukoliko je mačka prethodno redovito čišćena (svaka 3-4 mjeseca do kraja života). U odraslih mačaka preporučuju se sredstva koja istodobno djeluju i na trakavice, kao što su Drontal Cat tablete ili Pratel tablete te Verpanyl tablete.

Ako mačići redovito jedu, živahni su i zaigrani, nema razloga za zabrinutost, međutim svako odstupanje od navedenog predstavlja bolesno stanje pa je nužan pregled kod veterinara.

OZNAKE: