Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Može li mi netko, molim Vas, reći koja je razlika između premium i superpremium hrane za pse? Gledam na deklaraciji i sastavi (proteini, masti, vlakna, kalcij, fosfor, pepeo...) su im gotovo uvijek isti!  Čula sam da hrana ima status superpremium hrane zato jer u svojoj paleti proizvoda uz veliki izbor okusa i podjele po veličinama pasa nudi i različite veterinarske hrane (za pse koji imaju problema s kožom, probavom, alergijama...), a da se nemedicinska (hrana za potpuno zdrave pse) superpremium hrana svojim sastavom ne razlikuje puno od premium hrane! Molila bih Vas da mi to pojasnite!
Unaprijed puno hvala! Lidija. 

O: Pseća hrana je podijeljena na superpremium hranu, premium i komercijalnu hranu. Svi proizvođači superpremium hrane imaju strogo kontrolirane izvore sirovina (farme od kojih se dobiva meso za proizvodnju dehidrirane i konzervirane hrane). Superpremium hrane svojom kvalitetom i potrebnim dnevnim količinama opravdavaju cijenu. Kako se superpremium hrana proizvodi od vrhunsko kvalitetnih sirovina, ona je najiskoristivija za organizam psa, te uz manje količine konzumirane hrane osigurava ispunjenje svih potreba organizma. Na tržište dolazi u obliku granuliranog dehidrata i konzervi. Podijeljena je u kategorije prema:

a) dobi: puppy (štenci), junior (mladi psi), adult (odrasli psi), mature (stariji psi), senior (jako stari psi)

b) veličini (pasmini): small (male pasmine), medium (srednje pasmine), large (velike pasmine), giant (extra velike pasmine)

c) fizičkoj aktivnosti: light (za slabije aktivne pse), performance/active (za aktivne, radne pse)

d) zdravstvenim potrebama (janjetina/riža, riba/riža...)

e) i dolazi kao medicinska hrana (za bolesti bubrega i srca, jetre, zglobova, za dijabetičare, atopične ...).

Premium hrana je visokokvalitetna hrana, podijeljena u kategorije kao i superpremium hrana, te se također prodaje isključivo u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Svi proizvođači premium hrane nude vrlo široke linije proizvoda, te zadovoljavaju potrebe svakog psa. Pored dehidrata, većina premium linija nudi vrlo kvalitetnu konzerviranu hranu i paštetice.

Komercijalna hrana kod većine proizvođača ne podliježe strogoj kategorizaciji po dobi, veličini pasmine ili razini aktivnosti, no zadovoljava potrebe pasa svih uzrasta i pasmina.

Ako želite saznati više o pojedinoj hrani, slobodno se obratite veterinarima u Pet centar trgovinama.

OZNAKE: