Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bavim se uzgojem dobermana 3 godine i došlo je vreme da imamo potomstvo, ali odmah problem: nema se iskustvo. Da ne dužim, radili mnoge stvari, radili progesteron, devetog dana je bio 2.8, a trinaestog dana prepodne je bio 15.8, popodne smo uparili i ponovili parenje i sutra, nakon 24 h, koliko sam ja to tačno odradio i koliko je tačno da je kuja uparena?!!
Unapred hvala, Pedja

O: Spolni ciklus u kuja ima 4 faze. Ove faze pod utjecajem su hormona koji su odgovorni za promjene u spolnom sustavu i ponašanju kuje.

Estrusu prethodi period od 9 dana nazvan proestrus (može trajati od 0 do 17 dana). U ovoj fazi dominira povečanje razine hormona estradiola. Kasnije u proestrusu drugi hormon, progesteron, počinje lagano rasti dok se razina estradiola počinje spuštati. Nakon estrusa kuja ulazi u diestrus. Progesteron će ostati povišene razine tijekom diestrusa u skotne ili one koja nije skotna gotovo 60 dana.

Prije ovulacije i formiranja žutog tijela progesteron proizvode folikuli a razina u serumu može narasti i do 2 ng/ml. Kako se približava estrus razina serum progesterona je niža (manje od 2 ng). Kako se ciklus nastavlja, polako se vrijednosti dižu na 5 ng nakon čega nastupa ovulacija. Dan ovulacije može biti vec 7. dana ali i 27. dana estrusnog ciklusa.

Kada je razina 5 ng serum progesteron znatno varira. Na primjer, 3 dana nakon ovulacije može varirati od 10 ng pa sve do 60 ng ovisno o kuji. Za odredivanje ovulacije najbitnije je 5 ng. Osim navedenog, važno je imati jedan test ispod 5 ng i jedan test iznad. Kad razina dosegne 2.0 do 2.9 ng/ml parenje bi trebalo biti za 4 do 5 dana, 3.0 to 3.9 ng/ml = parenje za 3 do 4 dana, 4.0 to 8.0 ng/ml = parenje taj dan ili sutrašnji (tada se pojavljuje vrh vrijednosti LH), preko 8.0 ng/ml kuja je ovulirala. Jajašca ne mogu ostati oplođena odmah nakon otpuštanja iz jajnika. Naknadno sazrijevanje kroz 2-3 dana mora biti prije penetracije spermija. Jednom kada su jajašca zrela, ostaju plodna još oko 2 - 3 dana prije nego počnu degenerirati.

Stoga, pravo vrijeme oplodnje je dugo samo 2 - 3 dana a počinje 4 - 5 dana nakon vrha LH (2 - 3 dana nakon ovulacije). Spermiji u spolnom sustavu kuje ostaju sposobni za oplodnju 5 i više dana tako da parenje jedan do dva dana prije plodnih dana može rezultirati uspješnom oplodnjom. Naknadna parenja tijekom plodnih dana povečava broj spermija a time i njihovo preživljavanje pa tako i mogućnost oplodnje.

Iz svega iznesenog može se zaključiti da je oplodnja vrlo vjerojatno bila uspješna. Preporučila bih Vam UZV pretragu nakon 15 do 17 dana kako biste dobili potvrdu.

OZNAKE: