Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 2 hrčka, mužjaka i ženku, koji su zajedno u kavezu. S obzirom na to da ih imam prvi put i neplanirano, nisam znala da nakon okota mužjaka i ženku treba odvojiti. Nisam to prvi put učinila jer još nisam znala za to. Mužjaku je rasparan dio glave iznad očiju, mislila sam da mu je oko čak iskopano. Par dana kasnije, vidjela sam da su mu oči u redu, ali i dalje ima te neke rane iznad područja očiju. Sada ima neku kvrgu na gornjem dijelu leđa koja jako ružno izgleda. Zanima da li je to bolest ili možda posljedica ženkine agresivnosti? Inače, nisam primijetila drastičnu promjenu raspoloženja jer on je oduvijek smiren, većinom spava u kućici, ali kad ga pustim, čini mi se sasvim ok.

Tina

O: Prije poroda ženka će biti agresivnija i ukoliko je mužjak u istom kavezu, ona će ga početi gristi. Prije poroda mužjaka treba maknuti iz kaveza da bi se spriječilo ponovno parenje i da on ne bi pojeo leglo.

 

Ženka mladunce nosi 16 dana, a u leglu može biti od 2 do 14 mladunaca, ali najčešći broj je oko 6. Ženka se ne smije uznemiravati jer može se dogoditi da ženka usmrti i pojede mladunce, također ih usmrti i ako ih je previše u leglu ili ako nema dovoljno bjelančevina u hrani.

 

Vaš mužjak je očito bio napadnut od strane ženke. Ukoliko se kraste suše i on ima apetit i ponaša se normalno, te ako se tvorba na leđima smanjuje i nestaje, ne trebate se brinuti. Ukoliko dođe do poremetnje općeg stanja ili se tvorba poveća i ako postane mekana, obratite se Vašem veterinaru koji će obraditi proces i odrediti adekvatnu terapiju.