Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Poštovani, mene jako zanima koliko bi moj, sada mali psić od mjesec dana, težine kila i pol trabao narasti? Zanima me jer živim u stanu pa se bojim da joj stan ubrzo ne bude pre malo mjesto za igru! Mješanka je terijera i njemačkoga ovčara! Hranim je Pedigree junior hranom, da li je ta hrana dovoljno dobra i koju količinu joj trebam davati? Kako da ju naviknem da odlazi obavljati nuždu na određeno mjesto (bez puppy trenera)?  Da li smije izlaziti na balkon zbog bakterija ili je moram svaki puta vraćati s balkona? Hvala, Miha

O: Na žalost, koju će veličinu dostići Vaš ljubimac za sada je teško odrediti.

Pasminska grupa terijera obuhvaća više podskupina, a njihova tjelesna težina odrasle jedinke kreće se od 2,5 - 30 kg. Njemački ovčar dostiže težinu oko 35 - 40 kg.

Koliko će težiti i koju visinu će dostići, saznati ćete nakon 6 mjeseci starosti psa, jer do tada mora narasti i težiti barem oko 65% svoje maksimalne granice visine i težine.

Svaki stan je u stvari "premali" za pse, igranje i trčanje najljepše i najbolje je vani u prirodi ili parku s ostalim psima iz "kvarta". Pas se mora socijalizirati u svojoj mlađoj dobi, naviknuti se na ljude, prolaznike, djecu, buku automobila, pse, mačke, ptice.

Svakodnevni izlazak s psom barem dva puta tokom dana u trajanju od 15 - 60 minuta (ovisi i o Vašem slobodnom vremenu), preporuka je svim vlasnicima; psi će se istrčati, izigrati i obaviti nuždu. Zadržavanje mokraće u tijelu tokom dana, dok ne dođe red za šetnju (predugo čekanje), nije zdravo za naše ljubimce i dovodi do upale mokraćnih puteva.

Štenad se u početku hrani 3 - 4 puta dnevno, svaki proizvođač na pakiranju navodi ukupnu dnevnu dozu koja se dijeli na jednake obroke.

Obavljanje nužde kod štenadi u početku zadaje velike brige svim vlasnicima. Čim se probudi ujutro štene se odvodi ili van stana u vrt ili park ili mu se osigura jedno mjesto u stanu (hodnik ili terasa) prekriveno podlošcima za mokrenje i ostavi tamo dok ne obavi nuždu. Budite u početku uz njega i pohvalite ga kada dobro i na određenom mjestu obavi nuždu. Također, 15 - 20 minuta nakon što su pojeli svoj obrok, štenci imaju potrebu za mokrenjem ili velikom nuždum, te ih treba ponovo staviti na mjesto predviđeno za "pseći wc".

Na balkon smije izlaziti ukoliko ne postoji opasnost od pada.

OZNAKE: