Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku staru 14 godina i u zadnje vrijeme joj se jako zapetljava dlaka i nastaju grude koje ona ne da dirati (to je nemoguće počešljati, a ne da mi ni blizu da bi to odrezala). Nikad do sad joj se to nije tako dešavalo, jedino u vrijeme parenja, ali ovako samo od sebe nikada. Vidim da je to jako smeta i počelo se širiti po cijelom tijelu, ona si to sama trga, ali ja bi joj pomogla na neki način. Da li joj nešto nedostaje u prehrani, neki vitamini ili nešto što bi joj moglo pomoći da se to dalje ne širi? Postoji li neki sprej ili neka mast....? Gdje bih nešto mogla nabaviti da joj pomognem? Mačka boravi u kući. Unaprijed Vam se puno zahvaljujem! Zrinka

O: Čak i kratkodlake mačke zahtijevaju povremeno - tjedno pa i dnevno četkanje, dok je kod dugodlakih redovito četkanje imperativ. Osim što će redovita četkanja održati kožu i krzno u izvrsnom stanju, istodobno će Vas naučiti i da zamijetite kada se nešto neuobičajeno dogodi.

Najbolje je mačku odmalena učiti na četkanje, kao i na kompletno održavanje higijene (čišćenje ušiju, očiju, zubi, pa i eventualno potrebno kupanje). Sa navikavanjem na četkanje morate biti vrlo pažljivi i strpljivi kako mačka ne bi razvila averziju. Također, pazite i na pravilan odabir četke. Više o higijeni kod mačića pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Dlaka koja je jednom zapetljana u "grudu" vrlo teško se može rasčešljati, a jedna stvorena "gruda" povlači za sobom vrlo brzo mršenje i okolnih dlaka pa se takva voluminozna masa može "proširiti" po cijelom tijelu te naposlijetku mačka može izgledati kao da je u kakvom oklopu. Naravno da tako zapetljana dlaka mačku smeta - zateže kožu, svrbi ali i koža "ne diše", odnosno nema aeracije pa takvo stanje može biti dobra podloga za naseljavanje i perzistiranje kojekakvih nepoželjnih mikroorganizama te uzrokovati ozbiljne dermatološke probleme.

Ukoliko ne uspijete sami otpetljati zamršenu dlaku, savjetujem Vam da se obratite i raspitate za rješavanje ovog problema u jednom od salona za šišanje pasa i mačaka pa i kod Vašeg veterinara jer se ovaj problem večinom rješava kompletnim šišanjem dlačnog pokrova (mašinicom za šišanje i/ili posebnim škarama), a nerijetko (ako je mačka izrazito nemirna) i pod anestezijom.

O proizvodima za jačanje kože i dlake pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Od preparata za raščešljavanje dlake preporučujem "#1All Systems: Hair Re-vitalizer Texturizer & Instant Anti-static Coat Spray"- antistatički sprej s mirisom papaje koji olakšava rasčešljavanje, ukljanjanje manjih nečistoća četkanjem, te ostavlja dojam svježe oprane dlake. Pojačava teksturu dlake te dugotrajno uklanja statički elektricitet, a pogodan je za sve tipove dlake. Jednostavno se nanosi direktno na dlaku i ne ispire se. Također, preporučujem i "Beaphar: Free Spray" koji sadrži bademovo ulje te čini dlaku podatnom za češljanje. Ovaj sprej osigurava mekoću i svileni sjaj dlake.

OZNAKE: